Insändare Publicerad 11:07, 12 augusti 2020

• "Ansvariga borde ta sig i kragen och göra lokalerna besökssäkra för alla åldrar, som vill  titta och söka i bokhyllorna, skriver insändarskribenten

Nackas bibliotek har i princip portförbjudit oss pensionärer.

”Du som är 70 år och äldre bör stanna hemma” står det på ett plakat vid inträde i biblioteken. Bör, smaka på det ordet. Det betyder förpliktigad, skyldig, vara tvungen, att stanna i hemmet.

Man motar alltså bort en stor och trogen grupp besökare som i dessa tider är extra beroende av att låna böcker — och  av läsandets stimulans. Många som följt uppmaningen har därför fått ett tråkigare liv. Bibliotekens uppgift är ju inte att kväsa, utan att uppmuntra läsintresset.

Varför ska våra bibliotek i Nacka förresten gå ärenden åt byråkraterna på Folkhälsomyndigheten? Det är frustrerande. Uppmaningen har ju hittills faktiskt bland annat resulterat i att flera tusen pensionärer, som just stannat hemma, dött!

Vi pensionärer borde naturligtvis istället vara extra välkomna på biblio-teken i dessa tider. Ansvariga borde ta sig i kragen och göra lokalerna besökssäkra för alla åldrar, som vill  titta och söka i bokhyllorna.

Här är ett tips: Tillåt endast pensionärer att vistas i biblioteken mellan 10.00 och 15.00, måndag till onsdag. Då kan man erbjuda dem utvädrade, förhoppningsvis smittsäkra lokaler dessa besöksdagar. Besökare under 65 år och de som har arbete att sköta på dagarna får dessa dagar endast disponera bibliotekslokaler och bokhyllor under eftermiddagen — klockan 15–18. Plus övriga tider.

Visst skulle det väl kännas bättre att välkomna alla gamla stamkunder istället för att stöta bort dem?

Ramon Fridén

Alphyddan