Insändare Publicerad 11:22, 24 januari 2022

• Hur mycket kränks den personliga integriteten när en kameraoperatör ser en anonym och för hen okänd medborgare i centrumet? Det frågar insändarskribenten

Vilka verktyg använder Datainspektionen (numera Integritetsskyddsmyndigheten) och vilka direktiv har de från regeringen när de nu avslår begäran om kamerabevakning av Gustavsbergs centrum? Hur mycket kränks den personliga integriteten när en kameraoperatör ser en anonym och för hen okänd medborgare i centrumet?

Om en grupp ungdomar befinner sig i centrum under skoltid så kan det vara under frukostrasten eller håltimme men kan även vara att de skolkar. Ungdomar som struntar i skolans regler har ofta samma mentalitet gällande övriga regler i samhället och kan ibland resultera i snatterier och skadegörelse.
Knarkare behöver finansiera sitt beroende och det sker ofta genom langning eller stölder och inbrott. När en kameraoperatör ser att Lelle knarkare är i centrum så kan det vara värt att följa personen via kamerasystemet. Till vilken grad bedöms den personens integritet vara kränkt som redan är känd hos polisen och till vilken grad bedöms samhällsmedborgarnas trygghet, säkerhet och områdets trivsamhet vara värd? Polisen får en ovärdelig hjälp i brottsmål med hjälp av bevisen från kamerabevakningen.

Kamerabevakning är tillåten i SL bussar, taxi, tunnelbana, gallerior med mera, men inte i Gustavsbergs centrum men däremot vid busstorget. Förmodligen för att de redan givit godkännande till alla SL:s fordon och skulle bli ologiskt att förbjuda. Men ologiskt verkar vara Datainspektionens förnamn.
I andra länder kan polisen använda kameror som automatiskt varnar när ett registreringsnummer på en bil indikerar någon felaktighet i bilens säkerhet eller bilägarens brottshistoria, till exempel avsaknad av körkort på grund av att en domstol ansett personen en fara för andra i biltrafiken. Datainspektionen har förbjudit den användningen av svenska polisens kameror med hänvisning till den personliga integriteten.

Hur mycket kränks den personliga integriteten om Sven Svenssons bil registreras som åkande på Ingarövägen klockan 17.40 en onsdag, om den informationen inte ens sparas i en databas? Balansera den kränkningen mot att en knarkare utan körkort kan registreras och stoppas från att köra vidare och eventuellt krocka med andra trafikanter, som så ofta sker av drogpåverkade personer.
Datainspektionens uppdrag behöver granskas och bedömningsverktygen uppdateras till moderna förhållanden där många personer frivilligt frånsäger sig sin integritet när de postar sina privatliv på Facebook och Instagram, som sen säljer vidare den personliga integriteten till den som betalar bäst, bland annat bitcoinförsäljare och ”rådgivare” i olika investeringsobjekt beroende på vilka nyckelord som fått träffar i postningen.

Urban Larsson


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x