Insändare Publicerad 10:55, 04 december 2021

• Måltiden är så mycket mer än det som läggs på tallriken, skriver kostkonsulten

I NVP den 23 november skriver två elever om maten i Nackas skolor.

Tack för ert engagemang! Maten i våra skolor är viktig eftersom den inte bara ska mätta utan också lära och väcka både matglädje och just engagemang. Att maten äts upp och ger energi till er elever så ni orkar fokusera på skolarbetet är det allra viktigaste. Skolmaten ska också lägga grunden för hälsosamma och miljövänliga matvanor. 

Ni vill att mer pengar ska läggas på skolmaten och jämför med andra kommuner. Det är alltid intressant att jämföra med andra men vi tror att det också finns andra saker som är viktiga eftersom måltiden är så mycket mer än vad som läggs på tallriken. Exempel på det är stämningen i skolrestaurangen, både mellan elever och personal, och att måltidsmiljön är trivsam.

Det är helt rätt att alla presterar bättre om man är mätt, och just det vi arbetar vi för i Nacka. Maten som serveras i Nackas kommunala skolor och förskolor ska till exempel bestå av en hög andel ekologiska livsmedel, och den ska också följa både Livsmedelsverkets rekommendationer och vårt eget miljöprogram. Samtidigt behöver vi också se till så att pengarna används på ett effektivt sätt.

Jag vill avsluta med att säga att det är bra att ni engagerar i skolmaten. Fortsätt gärna diskussionen i matrådet på er skola där det finns fler möjligheter att påverka måltidskvaliteten.  

Helena Pettersson
Kostkonsult, Nackas kommunala skolor och förskolor


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x