Insändare Publicerad 11:00, 16 maj 2021

• Varför ska Nacka skära ner på barnens kulturpeng när besparingen är en mikroskopiskt liten del av kommunbudgeten, undrar en insändarskribent

Öppet brev till Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Mycket överraskande nås jag av informationen att Nacka kommun från och med hösten 2021 skär ner kulturpengen för Nackas elever med 50 procent! En halvering från 283 till 140 kronor per elev.

Kulturpengen har säkerställt att alla elever kan få professionella kulturupplevelser varje år. Det har gjort Nacka kommun till en framstående kommun när det gäller kultur för barn. Och en klok och framsynt kommun. Bred forskning visar på vilken betydelse kultur har för barn inte enbart för -deras personliga utveckling utan även för skolresultaten.

Nacka är en mycket rik kommun och beräknas ha ett stort ekonomiskt överskott i år. Kommunen planerar till och med för en sänkning av skattesatsen på 20 öre nästa år!

Så varför ett förslag om neddragningen av kulturpengen som skulle ge en besparing på 1,5 miljoner, en mikroskopiskt liten summa i den totala mångmiljardbudgeten för kommunen?

Vad ligger bakom detta beslut? Vilken är motiveringen som förklarar att det är viktigt att spara in på barnens kulturupplevelser i skolan? 

Det kan inte gärna handla om att rädda en ansträngd ekonomi — som sagt, kommunens ekonomi är stark.

Jag uppmanar kommunen att ompröva detta mycket olyckliga beslut för Nackas barn.

 

Michael Cocke
Nackabo och ordförande för Svenska Assitej

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x