Insändare Publicerad 11:27, 22 november 2020

• Kommunens rekordöverskott skulle räcka till en ny naturskola, menar insändarskribenten

I början av året beslutade kommunstyrelsen i Nacka att lägga ner Naturskolan i Velamsund. Även om många protesterade och skolan kunde påvisa stigande besöksantal och fullbokad verksamhet stod kommunstyrelsen fast. Pengar skulle sparas och Naturskolan skulle bort. De 1,5 miljoner kronor per år var för mycket att lägga på barn och ungas utbildning på natur- och miljöområdet.
Ett mycket konstigt och kortsynt beslut i en tid av klimatförändring, hot mot biologisk mångfald och massutrotning av arter. 

Mitt i oktober kom årets ekonomiska resultat. Ett rekordöverskott på 776 miljoner kronor. En del på grund av ett statsbidrag till välfärdssatsningar och coronastöd men också för att kommunen har sparat under 2020. 
Nu finns det alltså pengar i kassan och till och med planer om en miljö- och klimatfond. 
Därför tycker jag kommunen ska öppna en helt ny natur-, miljö- och klimatskola. Gör som många andra kommuner och gör det gratis för skolor att besöka den. Utöka verksamheten med studiecirklar, kurser och föreläsningar för vuxna och skapa ett informationscentrum för det nya klimatnätverket för Nackas företagare. Såklart att det är smart om man i sann miljöanda återanvänder lokalerna i Velamsund och den uppsagda personalens kompetens. 

Jag hoppas Nacka kommun tar sitt ansvar och hjälper till, så vi kan göra den livsnödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle. 

Ulla Brunö
Saltsjö-Boo


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x