Insändare Publicerad 10:16, 01 februari 2021

• "Reglerna ökar smittorisken, för att inte tala om övriga hälsoproblem som uppstår när barn går ute i blöta badkläder i minusgrader", skriver två simföräldrar som menar att smittsäker träning förhindras

Förra veckan var det äntligen dags för barn och ungdomar födda 2005 och senare att starta upp sitt idrottande igen.

För våra simmande barn blev det inte en återgång till den smittsäkra träning som Skuru IK bedrivit i Nacka simhall sedan pandemins start, utan helt andra regler för barnen att förhålla sig till.

Omklädningsrum, toaletter och duschar stängdes för att minska smittorisken. Barnen uppmanas att byta om i skolan och sedan åka direkt till simhallen. De ska gå rakt in i simhallen med alla ytterkläder på och klä av sig där. Därefter kan de inte duscha innan de hoppar i eftersom duscharna är stängda, så även omklädningsrummens toaletter.

Det finns en toalett i simhallen för de 40 personer som får vistas i simhallen. Efter simträningen ska barnen gå hem i blöta badkläder och byta om och duscha hemma.

Dessa regler får helt motsatt effekt och ökar smittorisken, för att inte tala om övriga hälsoproblem som uppstår när barn går ute i blöta badkläder i minusgrader. 

Normalt förknippas besök i en simhall med vissa grundläggande hygienrutiner:
• Ytterkläder lämnas i omklädningsrummet, de ska inte tas med i simhallen då de för med sig smuts.
• Kroppen ska tvättas med tvål och vatten innan bad.
• När man går upp tvättar man kroppen med tvål och vatten direkt.
• Man klär på sig sina kläder och går hem.

Dessa regler kan inte frångås, då ökar smittorisken jämfört med ett besök i simhallen under normala omständigheter.

Corona smittar inte när man duschar och tvättar sig med tvål, det är då det försvinner, varför skulle annars Folkhälsomyndigheten, FHM, varje dag påminna om att tvätta händerna?

Om något är det ännu viktigare att duscha och tvätta sig med tvål innan man hoppar i och direkt efter att man gått upp. Det är ur smittsäkerhetssynpunkt helt orimligt att stänga av duschar och omklädningsrum i en simhall. 

I och med att FHM faktiskt har sagt att simträning får bedrivas för våra barn, innebär det också att de grundläggande hygienrutinerna som simning kräver är godkända. De är till och med en förutsättning! Annars hade FHM meddelat att simning som sport inte är tillåtet alls.

Vi önskar att Skuru IK, Nacka kommun och Medley samarbetar på ett konstruktivt sätt så att smittsäker simträning kan bedrivas för våra barn.

Frida Ekengren och Christina L’amato

 

Fotnot: Texten har ändrats efter att den första gången publicerades i måndags, på grund av faktafel. Här nedan ursprungliga versionen:

Nacka kommun och Medley, företaget som driver Nacka simhall, har helt tappat greppet om vad det innebär att bedriva smittsäker simträning för barn och ungdomar födda 2005 och senare.

Vi skriver inte detta som företrädare för Skuru IK, utan som väldigt bekymrade simföräldrar. Skuru IK har sedan pandemins start bedrivit smittsäker simträning för våra barn och ungdomar. Men i och med de lättade restriktionerna förra veckan då barn och ungdomar under 15 år skulle få återgå till sitt idrottande tog det en helt ny vändning.

Nacka kommun och Medley ställer helt orimliga krav på hur simträning i simhallen ska bedrivas. De grundläggande hygienrutinerna som normalt förknippas med besök i en simhall kastar man ut genom fönstret tillsammans med allt sunt förnuft, till fördel för anpassningar som tvärt emot ökar smittorisken avsevärt. Vi är övertygade om att det varken är FHM:s eller pandemilagens avsikt. De mest grundläggande hygienrutinerna när människor ska dela badvatten är följande:

• Ytterkläder lämnas i omklädningsrummet, de ska inte tas med i simhallen då de för med sig smuts.
• Kroppen ska tvättas med tvål och vatten innan bad.
• När man går upp tvättar man kroppen med tvål och vatten direkt för att inte ta med sig eventuell smuts och smitta från badvattnet ut från simhallen till sitt hem.
• Man klär på sig sina kläder och går hem.

På något sätt lyckas de nya smittsäkringsreglerna i Nacka simhall bryta mot alla dessa punkter då man helt stänger omklädningsrum, duschar och tillhörande toaletter.
Barnen uppmanas att byta om i skolan och sedan åka direkt till simhallen. De ska gå rakt in i simhallen med alla ytterkläder på och klä av sig på läktaren i simhallen. Därefter får de inte duscha innan de hoppar i eftersom duscharna är avstängda. Det finns EN toalett i simhallen som de 40 personer som får vistas i simhallen, ska dela på. Efter simträningen ska de gå hem och byta om hemma.

Idag, lördag, såg vi en nioårig flicka komma utspringande från simhallen iförd endast en blöt baddräkt och skor för att hoppa in i sin mammas bil. Det var -10 grader! Och den här flickan bröt dessutom mot reglerna då hon använde en dörr som endast var avsedd för ingång. Hon skulle egentligen gått ut mot baksidan och gått runt simhallen cirka 300 meter tillbaka till parkeringen, i sin blöta baddräkt och lilla, skakande, blöta kropp. Menar Nacka kommun att det är FHM:s avsikt är att barn ska springa ute i minusgrader i blöta badkläder? På vilket sätt främjar det folkhälsan och minskar spridningen av viruset?

Tillbaka till duscharna. I Nacka Simhall brukar det sitta uppe en lapp som säger att en person som inte duschar smutsar ner lika mycket som tio personer som duschar. Att då 35 barn kommer och hoppar i bassängen direkt efter skolan, utan att duscha, det blir som att ha 350 personer i vattnet samtidigt.

Timmen efter kommer 35 barn till och sen 35 till. Menar Nacka kommun och Medley att Nacka simhalls reningssystem klarar av att rena vatten från över 1 000 badande personer på några timmar? Det är så långt ifrån smittsäkert man kan komma! Dessutom tar barnen med sig all smuts från sina skolor där de varje dag möter hundratals elever rakt in i simhallen och ner i vattnet.

Corona smittar inte när man duschar och tvättar sig med tvål, det är då det försvinner, varför skulle Anders Tegnell annars påminna om att tvätta händerna vid varenda presskonferens han håller? Om något är det ännu viktigare att duscha och tvätta sig med tvål innan man hoppar i och direkt efter att man gått upp.

Det är ur smittsäkerhetssynpunkt helt orimligt att stänga av duscharna och omklädningsrum i en simhall. Tjejer och killar i puberteten ska dessutom inte behöva stå och byta om helt öppet, de måste få använda omklädningsrum i denna känsliga ålder.

Vi vuxna skulle aldrig acceptera något sådant, men det behöver vi dessutom inte heller, då omklädningsrum och duschar är öppna på våra gym. Det kanske fungerar att stänga omklädningsrum för torra sporter, men faktiskt inte för en blöt sport som simning.
I och med att FHM faktiskt har sagt att simträning får bedrivas för barn och ungdomar födda 2005 och senare, innebär det att de grundläggande hygienrutinerna som simning kräver också är godkända. De är till och med en förutsättning! Annars hade FHM meddelat att simning som sport inte är tillåtet alls. Och hur många extra drunkningstillbud bland barn och unga hade ett sådant beslut lett till i vårt land? Simning är en väldigt hygienisk sport så länge alla tvättar sig direkt innan och direkt efter.

Vi uppmanar Nacka kommun och Medley att omedelbart ändra reglerna som ni infört så att simklubbarna i kommunen kan fortsätta att bedriva smittsäker simträning för våra barn!
 
Frida Ekengren och Christina L'amato


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x