"Små skolor är bättre för eleverna"

Nadja Franke vid Runmarö skola. FOTO: LÄSARBILD
Insändare Publicerad 13:57, 11 maj 2021

• Ni återger personliga antaganden, skriver gruppen Rädda Värmdös ö-skolor i ett svar till Deshira Flankör, M, och Fredrik Sneibjerg, L

I ett debattinlägg skriver Deshira Flankör och Fredrik Sneibjerg sammanfattningsvis att små skolor är dåliga för eleverna. Det blir väldigt tydligt vad detta egentligen handlar om. Vi tycker tvärtom att små skolor är bättre för eleverna!

Kommunens och utbildningsnämndens högsta ledning återger personliga antaganden och tyckanden av personer som inte studerat ö-elevernas resultat. Forskning visar att det inte alls stämmer. Elever från små skolor presterar lika bra och till och med bättre då man tittar på den socioekonomiska parametern.

Trots att ni bägge var med åtminstone delvis på vårt seminarium om de små skolorna måste vi påminna om det som då var helt övertydligt. Seminariet finns fortfarande på Youtube så det är bara att gå in och titta.

Att en elev bara skulle utvecklas om hen umgås med sex till åtta elever på samma ö och i samma ålder och att det är först då som ens perspektiv vidgas känns både absurt och enkelspårigt. Att umgås med människor i olika åldrar och med olika kompetenser samt att tidigt lära sig att samverka i sådana konstellationer tror vi ger ett bredare perspektiv. Med dagens teknik kan dessutom även våra barn ha kontakt med hundratals andra.

Vid senaste kommunfullmäktige var det också tydligt, även från kommunstyrelsens ordförande, att frågan skulle omfattas av folkomröstningen som hålls först i september. Vi förstår inte varför utbildningsnämnden då fattar beslut om en riktlinje redan nu. Och att kommunledningen i ett debattinlägg låtsas som att det redan är klart.

Vi skulle gärna få svar på våra frågor i kommunfullmäktige den 12 maj när vårt e-förslag att rädda ö-skolorna ska behandlas. Men det svaret gapar tomt. Till och med mer tomt än ert inlägg.

Rädda Värmdös ö-skolor
genom Nadja Franke


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x