”Sluta kalla Värmdö för cykelkommun”

FOTO: MOSTPPHOTOS
Insändare Publicerad 12:21, 01 november 2022

• Insändarskribenten ifrågasätter epitet om sin hemkommun

Cykelkommunen Värmdö — jag är ganska säker på att jag flera gånger läst de orden i olika former.
Själv cykelpendlar jag  Gustavsberg–Bondegatan tur och retur cirka fem dagar i  veckan, och jag upplever inget som passar in på de orden. Det finns för många hinder i vägen som gör pendlingen så irriterande.
Det börjar redan första minuten när jag ska ut från mitt bostadsområde där Värmdö bostäder valt att låsa en bom. På cykel­banan. Någon annan cykelbana finns inte.
Sedan fortsätter det med mörker på Kedjebacken. Vassa kanter att cykla upp på till anslutande cykelbana vid Ekedal. Vidare i halvdunkel över trädäcket, som är halt på frostiga morgnar.

Sedan cyklar jag över vid väg 422 där också infarten mot Lagnö kommer ... och från stanhållet nyss avslutad motorväg. Bil­dårar kör i motorvägsfart och skiter i övergångsstället.
Man är tvungen att chansa på att hinna över, annars blir man stående i all evighet tills någon duglig bilist bromsar in och släpper fram.
I slutet på första trädäcket är det ett  V-gupp som sabbar cykelhjul. Nästa bit är det en lerig och halkig bit där man slirar innan ovan nämnda väg 422.
Sedan märker man att Nacka kommun tagit över. Vi är då inne på Insjö­området. Vidare i Orminge och Nacka är det utmärkt. I Sickla är det toppenbra  och upp mot Barnängen ­likaså.

Så: Sluta kalla Värmdö en cykelkommun. Det är en grov lögn!
Snart är det vinter och snö. Kommer det ens funka att cykelpendla då?

Unni Espeland 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x