Insändare Publicerad 08:43, 27 oktober 2019

"Att försöka tajma bussar har jag gett upp för länge sedan, man vet aldrig vilken tid man kommer till en hållplats", skriver en kollektivtrafiksresenär som tröttnat på att pendla med SL-bussarna.

Varje morgon ser jag till att vara minst fem minuter innan utsatt avgångstid på busshållplatsen. Denna vecka har bussen varit i tid en gång. Det finns inte sittplats för alla, det är alltid ett gäng som står upp, även på motorvägen.
Kliver av vid Nacka trafikplats för att byta till en C-buss. Kommer oftast en inom sju minuter. Kliver av på Cityterminalen och landar på jobbet efter tidsintervallet 45–60, minuter. Sträckan mellan jobb och hem är cirka 1,6 mil.
En morgon sätter jag mig nästan i en spya. Det är tur att det är iskallt i bussen för då luktar inte spyan. Resten av resan sitter jag och varnar andra för att sätta sig där. Ena dagen sitter man och hackar tänder, andra dagar får man ta av sig för att det är olidligt varmt.

Resan hem från Cityterminalen börjar alltid med osäkerheten huruvida just denna buss stannar vid Londonviadukten eller inte. Eftersom SL laborerat med 442, 442x och 447 så är Londonviadukten bästa knutpunkt. Tittar man i SL-appen så ska alla bussar stanna där och även när man chattar eller pratar med SL så ska den stanna där. Men busschaufförerna håller inte alltid med. I dag hånlog han och sa att han inte stannar. Där försvann förhoppningarna på att komma hem i bra tid eftersom bara en av Boo gård-bussarna stannar vid Nacka station. Att försöka tajma bussar har jag gett upp för länge sedan, man vet aldrig vilken tid man kommer till en hållplats. Man får snällt stå och hoppas. I dag fungerade inte dörrarna så alla passagerare fick gå längst fram i bussen när de skulle av, stora som små.

Åtta timmar bara denna vecka har jag lidit och dessutom betalt för det. Just det, fick precis reda på att biljetterna kommer bli ännu dyrare.
Har nog glömt hur mycket som helst men jag har blivit avtrubbad efter 25 år. 
Imorgon tar jag nog bilen, vill slippa ångesten och vill inte förstöra sista dagen på veckan.
• SL, tänker ni någonsin på att det är kunder ni har och göra med?
• Stockholms kommun och Nacka kommun, hur finner ni er i detta?

Utsatt för kollektivtrafiken