Påkörd cyklist: ”Ta det lugnt i höstmörkret”

Många ska samsas på liten yta i mörkret. FOTO: LÄSARBILD
Insändare Publicerad 12:20, 15 november 2022

• Insändarskribenten vädjar till sina medtrafikanter efter en cykelolycka

På kvällen den 27 oktober, som vanligt cyklande på väg hem från jobbet, blev jag påkörd av en cyklist, som kom bakifrån i full fart. 

Han skulle tränga sig förbi mig och en annan cyklist på den smala cykelbanan, utan att först ha varnat med ringklocka (som saknades). Samtidigt och på samma plats, Finntorps busshållplats, som passagerare just hade stigit av bussen. 

Cyklisten hakade i mitt styre så att jag tappade styrfömågan och dök i asfalten precis framför en ung tjej med barnvagn, bärande på ett litet barn. Lyckligtvis blev ingen allvarligt skadad, inga ben brutna, det kunde gått betydligt värre. Jag blev så klart chockad, fick ett par rejäla skrapsår, fläskläpp, stel axelled och ett par totalförstörda regnbyxor.

Några smärtsamma dagar senare, men på bättringsvägen, vill jag tillägga att cykeln som körde på mig nog måste anses som trafikfarlig.

För att göra den lätt och snabb, men tumma på säkerheten, hade det mesta som kunde ha vägt något inte monterats. Cykeln hade ett rakt styre som framförallt var extremt smalt, för att smidigt ta sig fram i trafiken, men då också med mycket sämre kontroll!

Jag har cyklat till mitt jobb i stort sett varje dag året runt sedan 2007 och har aldrig råkat ut för någon olycka. Använder ringklocka, belysning, reflexer och kör tydligt.

Så min uppmaning är att köra försiktigt i höstmörkret och med rätt utrustning (belysning saknade den cyklisten också).

Sedan tycker jag att cyklisten som körde på mig åtminstone borde ha ersatt mig för de förstörda byxorna.

Carl 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x