”Nej kära föräldrar, er oro är inte befogad”

Klassiska barnlekar blir dödliga i Squid game. FOTO: MOSTPHOTOS
Insändare Publicerad 12:04, 02 november 2021

• Fritidslärare om hypade Squid game: ”Ta’t lugnt”

På bara ett fåtal veckor så har den sydkoreanska tv-serien ”Squid game” sopat banan med i stort sett alla motsvarande och aktuella serier med tittarsiffror som fullkomligt saknar motstycke (första plats i över 90 länder för att vara mer exakt). Vidare, och till absolut ingens förvåning, har tv-serien om barnlekar med livet som insats tagit skolgårdar och raster världen över med storm.

”Åh nej”, säger somliga vårdnadshavare och yrkesutövare inom skola som i sin oro flaggat för ”olämpliga” lekar på rasterna; ”ta’t lugnt”, säger jag. När jag gick i skolan i början av 2000-talet hade titlar som ”Halo” och ”Counter-Strike” tagit spelvärlden med storm och jag och mina vänner tvekade inte en enda sekund. Det skulle skjutas, pangas och fäktas på rasterna med k-pistar i form av pinnar och kottar som handgranater.

Det är så här barn gör: De bearbetar och får utlopp för känslor och intryck de har kommit i kontakt med genom att göra det till något lustfyllt i gemenskap med andra. Att minderåriga barn inte ska konsumera våldsamma serier som ”Squid game” är givetvis inget nytt, men istället för att vara tråkiga och griniga som vi vuxna lätt blir och i vår panik och maktlöshet förbjuda saker och ting, har jag istället ett bättre förslag:

Möt barnen i deras intresse och samtala om det de har sett/hört, styr det till något positivt och bilda er en uppfattning om varför barn leker det de gör istället för att bara fastna i ”vad”. Allt som är det minsta tabubelagt kommer att lekas och samtalas om på raster vare sig vi vill eller ej.

Just nu är det Squid game, nästa månad är det något annat. För en bra dialog om det och glöm nu aldrig bort att den där L-formade grenen på marken är ett maskingevär med en oändlig mängd ammunition. Du kan aldrig övertyga mig om något annat.

Charlie Österlund, Fritidslärare i Nacka


 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x