FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Vincent, Viktor

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
22 januari 2019

Insändare

”När du talar i mitt
ställe har vi problem”

Insändare 14:02 | 30 juli 2018

"När du talar åt mig, tar du min egen röst ifrån mig. När du talar för mig, förminskar du det jag står för. När du talar över mig, gör det mig riktigt förbannad och det är dags att det får ett stopp", skriver förstagångsväljaren Erika Ansén, Nacka, i en insändare.

När du talar åt mig, tar du min egen röst ifrån mig. När du talar för mig, förminskar du det jag står för. När du talar över mig, gör det mig riktigt förbannad och det är dags att det får ett stopp.

20 år och förstagångsväljare. Om mindre än två månader är det val. Om mindre än två månader är det första gången jag får lägga min alldeles egna röst på de som jag vill ska leda den svenska politiken de fyra kommande åren. Det är ett stort ansvar; något jag anser vara både min rättighet och skyldighet. Det finns en del av mig som tycker att det ska bli intressant att rösta för första gången. Jag får vara med och påverka på riktigt. Men det finns en annan del av mig, som fylls av en känsla jag är säker på att jag inte är ensam om att upp­leva såhär när valet närmar sig. Jag är nervös. Stressad, orolig och lite rädd. Många känslor bubblar upp när Sveriges alla partier försöker rycka tag i sleven och själva röra om i grytan. På sidan om det har vi även alla privat­personer som vill få fram sin åsikt, som vill vara med och ändra på receptet. Och det är här det kan bli lite kaotiskt.

20 år och förstagångsväljare. Och på toppen av det: tjej.Det finns otaliga personer som vill säga åt mig vad jag ska tycka. Det vill berätta för mig vad jag bör göra. Vill du dela din åsikt med mig? Gör det gärna. Men så fort du talar i mitt ställe har vi ett problem.

Det går inte att undgå­ det hat och de för­domar som vissa människor får utstå i detta land, i alla länder. Jag anser mig själv vara en öppen människa och försöker alltid se förbi de fördomar som andra människor tycker sig anse vara sanning. Det finns däremot de som hela tid­en trycker på nya fördomar, och i samma veva använder mig som sköld. Mig som ung kvinna. Det finns nämligen de som vill se mig ännu räddare.

Jag tror du har missuppfattat mig, kompis. Jag kan tala själv. Jag tror du har tänkt lite knasigt, gubben. Du har nämligen fel. Jag är inte rädd för att alla invandrare är våldtäktsmän. För jag vet att det inte är sant. Jag är rädd för dig; du som försöker sprida den lögnen, och inte är rädd för att använda mig som sköld i frågan. Du som ­säger att vi måste skydda våra döttrar från invandrare, och därmed tar ifrån mig möjligheten att säga något själv. Du som använder unga kvinnor som en ursäkt för att inte hjälpa andra. Jag är förtvivlad och förbannad för att du sitter och hittar på ursäkter för att slippa lämna din piedestal. För sanningen är att du är rädd. Du är rädd att ditt liv kommer förändras, bara en gnutta. Och så vägrar du inse att en liten förändring i ditt liv kan innebära räddningen i någon annans. En människas kamp om liv eller död kan vara avgörande bara av en simpel gest från dig.

Du får gärna tala med mig, det uppskattar jag. Du får gärna tala om mig, sprid det jag vill säga. Du får gärna tala tillsammans med mig, så kom fram från din gömma bakom mig så tar vi den här kampen tillsammans.