”Nackas ekonomi är dopad — det är oansvarigt”

Nacka stadshus. FOTO: JALMAR CARLSON
Insändare Publicerad 13:58, 06 september 2022

• Insändarskribenten är orolig för Nackas ekonomi på lång sikt

Nacka kommun säljer mark för rekordbelopp. Över en längre tid uppgår summan till över 10 000 000 000 kronor. 10 miljarder. En alldeles ofattbar summa. Pengarna sparas inte för framtiden och nästa generation. De konsumeras nu och är en grundförutsättning för att kommunen ska få ihop ekonomin.

Den politiska ledningen hävdar att pengarna används för ett gott syfte. Och det mesta som görs är också nödvändigt och bra. Man renoverar och underhåller gamla skolor, vägar och idrottsanläggningar som gått ur tiden. Man bygger nytt. 

Men det går inte att sälja mark i all oändlighet. Den tar slut. Hur ska nästa generation bekosta skolor och idrottshallar när all mark är bortsåld? 

Ekonomin är dopad i dag med en tillfällig intäktskälla. Man skjuter problem till nästa generation. En generation som kommer att tvingas till stora skattehöjningar och nedskärningar för att få ihop ekonomin. En generation som kommer att vara utan en markreserv för dåliga tider. Det är oansvarigt.

Det stora beroendet av markförsäljning påverkar även stadsplaneringen. Idrottshallar och fotbollsplaner prioriteras bort när marken måste säljas av till högstbjudande. Man skapar en stad för kortsiktiga intäkter och inte långsiktigt boende.

Granska alla partier inför valet. Alternativet till markförsäljning är inte att låna pengar. Det skjuter också problemet till nästa generation. Det finns inga genvägar förutom ansvarsfull ekonomisk hushållning, att balansera skatteintäkter mot utgifter. I dag.

Trots omfattande markförsäljning är Nackas ekonomi ändå starkt riskutsatt. Långtidsplanen bygger på en minimal uppräkning av kommunens kostnader, långt under dagens inflationstakt. Redan vid 2,9 procents årlig kostnadsökning, som är Sveriges kommuners riktvärde, kommer Nacka att göra ett rejält underskott. 

Nedskärningar av kommunal service, eller skatteökningar, krävs alltså för att klara ekonomin över tid. 

Revisionsfirman Ernst & Young förutspår upp emot en krona i skatte-ökning i närtid för att balansera Nackas ekonomi.

Tomas Hjort

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x