Insändare Publicerad 12:49, 27 oktober 2020

• "Nacka sjukhus är förmodligen kommunens största arbetsplats och ett mycket stort besöksmål", skriver insändarskribenten

När buss 405 kommer till sin ändhållplats Ektorp centrum får alla passagerare lämna bussen som sen fortsätter tom ytterligare 259 meter upp till Nacka sjukhus. Där inväntar bussen avgångs-tiden mot Hornsberg. Detta för att det helt enkelt inte finns plats för en buss att stå vid Ektorp centrum. Passagerare som haft Nacka sjukhus som resmål har fått gå uppför den branta backen till sjukhuset. Ingen får heller stiga på buss 405 när den står vid sjukhuset utan hugade resenärer får snällt traska ner för backen till centrum dit bussen kommer tom från sjukhuset. Linje 405 har rätt bra turtäthet och går genom i stort sett hela centrala Nacka. En bra buss för de som vill åka till sitt lokala sjukhus. Men den sista biten mellan Ektorp centrum och sjukhuset tar den inga passagerare. För linjen börjar och slutar vid Ektorp centrum.  

Nacka sjukhus har 250 vårdplatser, många mottagningar som driver specialistvård, rehabilitering och har stor operationsverksamhet. Där finns en närakut öppen 14 timmar om dygnet, Ektorps vårdcentral, stort labb för provtagning, stort rehabcentrum och apotek med mera. Nacka sjukhus är förmodligen kommunens största arbetsplats och ett mycket stort besöksmål.

Nacka sjukhus är ett mer naturligt slutmål för en busslinje än Ektorp centrum. Egentligen borde det vara självklart att förlänga linjen till sjukhuset. Det skulle heller inte kosta något extra och dessutom öka trafiknyttan. Något som SL borde ha kommit på själva redan när linjen infördes

Kommunens trafikansvariga politiker har fått frågan redovisad för sig men inte lyckats med att få SL att förlänga busslinje 405 med de 259 meter som fattas ända fram till sjukhuset. 

Juhan Grünfeldt