Insändare Publicerad 12:17, 25 september 2022

• ”Kultur i form av upplevelse och skapande är nödvändig för människan och inget man kan avstå ifrån”, skriver insändarskribenten

Några reflektioner om vad kultur innebär efter att ha lyssnat på Värmdös partier på ett möte i Gustavsbergsteatern 22 augusti.
Du nynnar på en låt du nyss hört. Du dansar till melodin på radion. Du betraktar en vacker byggnad. Du slår takten på bordet. Du ritar medan du lyssnar på en föreläsning. Du designar den klänning du ska sy. Du läser och skriver.
Du omger dig av kultur hela tiden och är medskapande även när du upplever dig som passiv.

Kultur i form av upplevelse och skapande är nödvändig för människan och inget man kan avstå ifrån. Kulturen ger dig möjlighet att uttrycka dig på fler sätt än bara i form av det talade ordet. Kultur bygger samhällen och är en viktig del i demokratin. Som Churchill lär ha sagt när man skulle ta pengar från kulturbudgeten och lägga på försvaret: Vad ska vi då försvara?

Kultur är farlig i totalitära samhällen och förbjuds där den inte passar de styrande. I Sverige ses den ofta som frivillig och kan av oförnuftiga människor ses som en budgetpost att dra ned på. 
I problemområden satsas på musik som en form att samverka mellan människor med olika bakgrund. Det är inte bara för att undvika rastlöshet och till och med våld. Det är även ett sätt att känna samhörighet.

Vem ska då stå för att genomföra detta? Vi har mängder med frivilliga men politiken har också ett ansvar inte bara genom att ge bidrag till det man gillar. Man måste även öppna lämpliga lokaler såväl i centrala delar av samhället som i ytterområden.
Sponsring nämns som en möjlig finansiering. Kan vara grädde på moset. Kan dock försvinna plötsligt och är inte möjligt i en kontinuerlig verksamhet.

Lyssna på utövarna men styr inte över dem konstnärligt. Viktigt att stödja alla typer av verksamheter även de som verkar ovana för den oinsatte. Kultur står aldrig still utan finner nya former hela tiden.
Höga avgifter sorterar ut de med låga inkomster. Kultur är till för alla och är en viktig del i ett välmående samhälle.

Lars Örback 
Kulturarbetare och medlem i Gustavsbergs kulturförening 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x