FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Insändare

Kommunen svarar: "Ingen
möjlighet att manipulera siffror"

Insändare 12:42 | 05 november 2018

Vi i Nackas kommunala förskolor välkomnar dialog, men det är viktigt att dialogen baseras på korrekta uppgifter, skriver Ann Sundman Brott på Nacka kommun i ett svar till #pressatläge.

Den 15 oktober publicerade NVP en insändare, skriven av personer bakom uppropet #pressatläge, angående storleken på barngrupper i Nacka och rapportering till Skolverket. Insändaren innehöll en del missuppfattningar och vi inom Nackas kommunala förskolor vill rätta en del påståenden som inte stämmer.

SCB kräver att förskolornas huvudman rapporterar in antal barn och medarbetare den 15 oktober varje år. Siffrorna används som statistik av Skolverket. Det är alltså inte förskolecheferna själva som rapporterar in statistiken.

För att underlätta rapporteringen för förskolorna använder Nacka kommun siffror på antal inskrivna barn och antal anställda från kommunens egna register. Det finns inga möjligheter för de kommunala förskolorna att manipulera siffrorna.

Förskolor kan söka statsbidrag från Skolverket för mindre barngrupper. I år sökte nio av kommunens förskolor bidraget — tre ansökningar beviljades. Kommunen måste redovisa  hur bidraget använts och blir återbetalningsskyldig om rapporteringen inte stämmer.

Vi inom Nackas kommunala förskolor tycker det är viktigt att skapa bra förutsättningar att arbeta i våra förskolor och välkomnar dialog, men det är viktigt att dialogen baseras på korrekta uppgifter.

Ann Sundman Brott
Utbildningsstrateg förskola, Nackas kommunala förskolor