FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Kristina, Ker...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
24 juli 2019

Insändare

"Integration i det
svenska samhället?"

Insändare 14:10 | 24 februari 2019

"Hur ska killarna jag pratar med på språkkaféet integreras?"
Den frågan ställen insändarskribenten.

Jag tillhör det stora gäng av ”tanter” i övre medelåldern, oftast pensionärer, som deltar i språkkaféet på Gustavsbergs bibliotek på torsdagarna i Röda korsets regi. (Språkkaféer finns för övrigt på flera håll i Värmdö)

Vi har flera torsdagar träffat ett gäng killar, ålder 20-30-årsåldern från Eritrea och Sudan, boende på en förläggning i Mölnvik. Fantastiska killar, och de vill verkligen alla integreras! Men hur ska det gå till? 
En eftermiddag i veckan träffas vi på biblioteket, sedan går killarna i skolan (hur många dagar vet jag faktiskt inte) men finns där några ungdomar för dem att prata svenska med? Hur mycket tar lärarna initiativ att ”sammanföra” dem med svenska ungdomar? De har själva försökt med både kontakt via nätet, och Gurraberg (men där är de ju för ”gamla”). De har dessutom upplevt att svenska killar är ”ointresserade”, eller bara blyga? Hemma på förläggningen umgås de med varandra och spelar kort. Pratar tigrinska!

Vi frågade om tv — svenska barnprogram borde vara en ingång till språket — trodde vi. Svaret? ”Vi har ingen tv. Och inget wifi.” Hur ska de klara av att göra eventuella läxor? 

En idé: Har du ungdomar hemma, som skulle vilja prata med dessa killar — bjud hem dem på middag! Eller om du själv är i mer ”passande” ålder, kom till biblioteket någon torsdagseftermiddag och träffa killarna.
Visst har vi väldigt trevligt när vi pratar med killarna, men hur ska de integreras?

Helena Skagerberg
Röda korset