”Inte okej att sladda runt och riskera andras liv”

FOTO: MOSTPHOTOS
Insändare Publicerad 10:10, 22 januari 2023

• Insändarskribenten uppmanar föräldrar till epa-förare att ta ett allvarligt snack med sina barn

Debatten och diskussionen om a-traktorer och dess vara eller icke-vara var på tapeten i nationella medier och i många fikarum för inte så länge sen, främst med anledning av de många trafikolyckor som har ägt rum på sistone i vilka dessa fordon har varit inblandade.

Personligen tycker jag att det var högst olyckligt att EU inte tog sitt förnuft till fånga och förbjöd denna företeelse en gång för alla; ett slags undantag i trafiken som är lika bisarrt som om man skulle låta piloter med helikopterlicens få flyga stora passagerarflygplan av typen Boeing 747 eller liknande, men med begränsad hastighet och inga passagerare i flygplanskroppen — och med en fet, röd triangel fäst längst bak på stjärtfenan.

Nåväl, nu får jag och alla andra acceptera att dessa fordon tillåts att föras fram på våra vägar och vi får därför försöka att förhålla oss till detta, vare sig vi vill det eller inte. Gudarna ska dock veta att det är väldigt svårt att göra det emellanåt. Då talar jag inte om när man hamnar bakom ett sådant fordon mellan Gustavsbergs centrum och Värmdö marknad och har bråttom till tant Elsas adventsfika i Nacka, även om just det kan vara synnerligen irriterande.

Jag talar istället om alla de gånger då jag och många med mig är på väg till förskolor och skolor med våra barn och dessa djävulens fordon sladdar och gasar och driftar bara centimetrar bredvid oss. 

Senast i morse hände just detta, intill rondellen vid Farstadals busshållplats i Gustavsberg. Det var kallt och halt på vägen och ynglingen i a-traktorn, av allt att döma på väg till gymnasieskolan som ligger bredvid förskolan jag och min dotter på snart ett och ett halvt år var på väg till, tog tillfället i akt att utnyttja den isiga gatan till att sladda runt lite, och tog ingen som helst hänsyn till att det på den ena sidan gick en mamma med en barnvagn och att jag på den andra sidan gatan alltså gick med min dotter i handen.

Varje gång detta händer — för det har inte bara hänt en gång — är jag livrädd att snorvalpen som kör fordonet ska få felsladd och köra rakt in i oss eller någon annan och i bästa fall förvandla oss till grönsaker, i sämsta fall belasta den lokala ”dödgrävaren” med arbete.

Jag vill därför uppmana alla er föräldrar vars barn kör runt i a-traktorer: Berätta för dem hur det var när du var liten; hur du lufsade genom fyra meter djup snö i 30 minusgrader i tre mil för att ta dig till skolan, hur du bara kunde drömma om att äga ett par skor, och att det inte fanns på kartan att ens fantisera om att äga ett eget fordon att ta dig fram i.

När de har slutat att lyssna och tagit fram mobilen slår du resolut undan den, höjer rösten rejält och deklarerar följande: Det är fan inte okej att sladda, drifta, burna och allt vad det heter i närheten av andra människor och fordon och därigenom riskera inte bara dyrbar egendom utan även någonting än mer dyrbart — liv.

Alexander

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x