FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Insändare

"Hur kan lönekarusellen
i Värmdö tillåtas?"

Insändare 09:50 | 23 januari 2019

En insändarskribent ifrågasätter nivåerma på de högsta kommunala chefernas löner i Värmdö.

Läste artikeln i NVP om topplöner för kommunala chefer.  Min insändare riktar sig inte mot de välavlönade cheferna utan mot de valda politiker som låter den här lönekarusellen med kommunala skattepengar pågå. För det är väl de valda politikerna som bestämmer?

En topplön på 126 250 kronor kanske kostar kommunen bortåt en kvarts miljon per månad om man räknar in eventuell pensionsavsättning, kanske en tjänstebil och eventuella övriga förmåner. 

Om man sedan lägger arbetsgivaravgift uppe på detta är nog kvartsmiljon-
en nära. Om den anställda chefen inte är bosatt i kommunen kommer ju heller inget tillbaka i form av kommunalskatt. De här summorna vi talar om är ju svindlande ur en vanlig pensionärs perspektiv.

Enligt statistiken ligger ju vår kommun högt över genomsnittet i Stockholmsregionen och i riket nästan dubbelt. Om man skulle jämföra kommuner av samma storlek som Värmdö skulle förmodligen skillnaden bli ännu större. Någon sådan statistik finns inte att tillgå i nuläget.

Varför ligger Värmdö kommun i topp när det gäller att betala höga löner för sina chefer? Är det för att arbetet i vår kommun är mer avancerat än i andra? Är det för att arbetsklimatet är så besvärligt och motbjudande att man måste överkompensera och locka med höga löner? Eller sätter tjänstemännen själva sina löner utan inblandning av de valda politikerna? För det är väl ändå de politiker vi röstat på som bestämmer?

Vi har ju röstat på dem för att de ska använda våra skattemedel på ett ansvarsfullt sätt. Inte vinna någon tävling i hur man betalar högsta löner för tjänstemän. 

Kjell Disheden