Insändare Publicerad 09:16, 15 mars 2020

Angående detaljplanen för Stadsparken och nya centrum i Gustavsberg. Nej nej, det här håller inte alls! Vart tog det nya gröna Gustavsberg vägen någonstans? Jo, men visst, det är bara en detaljplan, men i alla fall. Först det här med den så kallade Stadsparken och ”stadsgator”: Har vi gustavsbergare helt missat att vårt underbara Gustavsberg fått ”stadsprivilegium” av självaste kungen? Mycket märkligt. Ärligt talat så har vi inte en susning på vad ni på kommunen håller på med just nu.

Namnvalet av parken är inte den bästa, helt klart. Varför inte ha en folkomröstning senare om den, precis som vi gjorde om Porslinskvarten som var ju mycket populärt och engagerade oss gustavsbergare? 
Enligt det förslag till detaljplan så kan vi se att Runda huset kommer ”att hamna i blickfånget”, men vilket blickfång?! 

Att lägga nya busshållplatserna runt Runda huset låter ju snarare som ett ”övergrepp” av ett sådant vackert hus med det läget i centrum som det haft sedan 1954. I dag består ju hållplatsområdet bara av asfalt och betong — hur tänker ni här? Så klart att Runda huset ska stå i blickfånget, dock omgärdat av en park med bänkar, café, rabatter, och sen det vattenstråket från Farstaviken som kanske avslutas med en fontän.

Vad gäller busshållplatserna så har vi ett starkt skäl att gräva ner dem under marken där de ligger i da, så vi slipper se eländet. Ungefär som man har gjort i Liljeholmen! Skapa nya bostäder ovanpå istället, bygg en del av centrumgallerian där i två våningsplan med olika affärer som kan tänkas utnyttjas av bussresenärerna, likväl förberedande för eventuell dragning av tunnelbanan. 

Det finns en agenda för detta som heter ”Vision Värmdö 2030”, där vi som medborgare i kommunen ska engageras i planeringen. Ni har ju redan gjort misstag för Porslinskvarten och nu vill vi sätta stopp för detta en gång för alla. Ha en dialog med oss gustavsbergare och värmdöbor — det är ju trots allt vi som ska bo här! Var finns den unika känslan för det här gamla fantastiska brukssamhälle som snart firar 200 år? Låt oss göra detta ihop så vi kan visa att riktig demokrati i en kommun fungerar, något att visa upp för övriga landet (vi har unik designtradition) och världen. Något vi kan sen vara  stolta över och lämna till framtiden och våra barn och barnbarn utan att skämmas!

Thomas Rolf
Fjärde generationens gustavsbergare