Insändare Publicerad 10:00, 05 april 2022

• "Höjningen kan inte ses som annat än ren ålderism", skriver insändarskribenten som är pensionär och har ett dyrare badkort att vänta 

Med bestörtning ser jag att badet ämnar chockhöja avgiften för den del som kallas “Relaxavdelningen”. Från och med september kommer priset nästan fördubblas. Själv har jag hittills betalat 2 800 kronor för ett årskort som gäller vardagar klockan 09–14. Det ska nu höjas till 4 800 kronor.
För badet i övrigt kommer priserna att vara oförändrade! Hur är detta möjligt? Eller — hur tänker man?

Den nu väntande chockhöjningen kommer säkert slå undan benen på många av pensionärerna

Gustavsbergsbadet drivs som ett kommunalt aktiebolag. Det betyder enkelt uttryckt att det ska bära sig självt utifrån de riktlinjer och ekonomiska ramar som kommunen sätter. 
Gustavsbergsbadet är ett fantastiskt bad som erbjuder mycket: en 25-metersbassäng, ett äventyrsbad, café, bubbelpool, ett gym, samt lokaler för ledarledda träningspass. Till detta kommer sen alltså en relaxavdelning. Det kan låta lyxigt, men vad betyder det egentligen? På hemsidan ledsagas den av ett dignande exotiskt fruktfat (jag har aldrig sett en enda frukt därinne). Därutöver finns två torrbastuar och en ångbastu. Vidare en mindre kallvattenpool utomhus för avrivning, samt en bubbelpool inomhus. Åldergränsen är satt till 18 år, vilket skapar en avslappnad atmosfär, att jämföras med ljudnivån på äventyrsbadet.

Den här ”relaxen” fungerar på vardagar som en oas för många pensionärer, en social mötesplats för både kropp och själ. Där man i lugn och ro kan bada bastu och kyla ned sig i den 10-gradiga utebassängen. Mycket hälsosamt enligt flera medicinska studier: sänkt blodtryck, ökad blodcirkulation, ökat välbefinnande, et cetera. Samtidigt uppstår ofta trivsamma samtal i bastun. Många badar där flera gånger i veckan.

Den nu väntande chockhöjningen kommer säkert slå undan benen på många av pensionärerna. Särskilt många kvinnor har ju omvittnat lägre pensioner. Detta samtidigt som yrkes-arbetande ofta kan betala ett årskort med “friskvårdspengen” från sin arbetsplats.

Tror man att denna höjning ”ska rädda” badets ekonomi? Varför inte i så fall höja avgiften på badet som helhet, och införa ett reducerat pris för pensionärer dagtid? Så som man gör på så många andra ställen. Den här höjningen kan inte ses som annat än ren ålderism. Vill man ha bort pensionärerna? Har kommunen inget ansvar för dem? Eller — är det inte rentav bra att uppmuntra och främja god hälsa hos kommunens pensionärer?
Är nu detta ännu ett utslag av Värmdö kommuns politik att verksamheter ska bära sina egna kostnader/löna sig? Att man lägger ut verksamheter på ”fristående” bolag för att undandra sig eget ansvar, för att på så sätt hålla ner kommunala utgifter och skatten?

Det är val i år. Värmdös ”Majoritet” med Deshira Flankör i spetsen har redan varit i rejält blåsväder vad gäller barnomsorgen, ungdomsverksamheten,  konsthallen och skolorna — ska badet och pensionärerna bli nästa stridsfråga?
Låt inte pensionärerna bara stå i rampljuset som ”våra nära och kära” när det blåser pandemi!

Michael Levy Flygare
Upprörd relaxbadare som nu vänder badet ryggen

 


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x