"Gör Skuruparken till naturreservat"

Insändare Uppdaterad 12:23 18 juni 2019

"Ur ett hälsoperspektiv kan Skuruparken värderas till många miljoner kronor", skriver insändarskribenten som tycker att parken bör ses som Nackas guldgruva.

Jag är en stolt Nackabo. Här finns närhet till skog och vatten. ”Mellan storstad och skärgård” är en otroligt passade slogan. Jag uppskattar verkligen det som Nacka har att erbjuda, därav att jag stannat kvar i kommunen genom hela livet. Tack vare all orörd natur. Kommunens gröna platser är attraktivt och bidrar starkt till kommunens höga status.

Som liten i låg- och mellanstadiet gick jag med insamlingar med namnunderskrifter för att bevara Skuruparken. Det var i slutet av 80-talet. Nu, 30 år senare skriver jag detta brev i hopp att kunna göra intryck, göra en god gärning som kan bevara en grön oas i vår kommun. En viktig plats för rekreation och välbefinnande för mig som Nackabo.

Skuruparken är till stor glädje för många. Den har en intressant historisk bakgrund som en engelsk park och i dag tillför den glädje för såväl växt- och djurliv som för oss människor. Tyvärr går det inte att återge välbefinnande i en viss summa pengar. Välbefinnande handlar om rekreation, hälsa (både fysisk och psykisk), glädje, sinnesnärvaro, välbehag och tillfredsställelse. Inget som man kan sätta en prissumma på. Motsatsen till välbefinnande är ohälsa och i värsta fall depression. Där kan vi sätta summor. Nämligen i form av sjukskrivningar, medicinering, och så vidare som varje år kostar samhället enorma summor pengar.

Det handlar om att förebygga sjukdomar och sjukskrivningar, som eventuellt är stressrelaterade.
Fysisk aktivitet, och gärna utomhus, är den bästa medicineringen.
Fysisk aktivitet är också det bästa sättet för att bli mer stresstålig, må bättre, förbättra vårt minne och bli mer kreativ och intelligent.

Skuruparken kan med andra ord värderas till Nacka kommuns egna guldgruva. Ur ett hälsoperspektiv kan Skuruparken värderas till många miljoner kronor. Varje dag året runt ses förskolebarn tulta runt bland blåsippor, lövhögar och snögubbar tillsammans med pedagoger som uppskattar närheten till ett uteklassrum. 

Elever från de närliggande skolorna använder parken flitigt till undervisning i bland annat friluftsliv, hundägare njuter av en stillsam promenad runt parken, barnfamiljer är ute på äventyr med lupp i hopp om att kunna upptäcka insekter, pensionärer ses strosa omkring och njuta av naturen. Jag kan skriva om alla löpare, små äventyrare, friluftsentusiaster och orienterare som kommer till parken för reaktion. Skuruparkens reaktionsvinster är enorma!

Så, låt oss nu en gång för alla hjälpas åt med att göra Nacka kommuns guldgruva till ett naturreservat. Det gynnar oss alla i långa loppet. 
En fantastisk park som höjer statusen i kommunen, bidrar till förebyggande sjukskrivningar och på så vis spar samhället enorma summor pengar, ger oss invånare i kommunen reakreation och välbefinnande samt är ett fantastisk uteklassrum som används till barn i närliggande förskolor och skolor. 
Och våra barn är vår framtid. Om barnen får vistas i naturen förstår också de vikten av att ta hand om naturen och bevara den. 

Gisela Persson