"Fruktansvärt störande oljud från Saltsjöbanan"

Bullrigt kollektivt färdmedel, Saltsjöbanan. FOTO: JENNY FREJING
Insändare Publicerad 13:24, 27 september 2021

• Boende på Henriksdalsberget i Öppet brev till Moderatpolitiker

Öppet brev till Kristoffer Tamsons, M, trafikregionråd och Mats ­Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Medan övrig spårbunden lokaltrafik i Stockholmsregionen utvecklats med moderna tåg som tyst smyger fram i stadsmiljön har Saltsjöbanan fortfarande kvar sina vagnar från 70-talet. Detta är ett hån mot alla invånare i Nacka som bor längs med Saltsjöbanan. Jag bor på Henriksdalsberget och jag hör dånet när Saltsjöbanan brakar förbi nedanför berget var 20–30 minut nästan dygnet runt. Vid tidigare kontakter med SL och Nacka kommun i ärendet har svaret varit att man får ­”sitta ­inomhus med stängda fönster” för då ligger ljudnivån precis under riktlinjerna för hur mycket buller man förväntas tåla. Vad de konkret säger är att man inte ska kunna utnyttja sin balkong som den är tänkt, men även med ­stängda fönster är oljudet från Saltsjöbanan fruktansvärt störande. 

Ett modernt pendeltåg idag hörs knappt när det passerar, Tvärbanan smyger ljudlöst fram mellan husen och även tunnelbanan har moderniserats flera gånger de ­senaste åren och blivit tystgående. Varför görs då inte motsvarande investeringar i Saltsjöbanan? Är det en konflikt mellan SL och Nacka kommun eller vad är problemet?
Vi hör ofta kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau framföra hur viktigt det är att ”Nacka bygger stad” och att vi därmed får tunnelbana till Nacka. Men det satsas ingenting på att modernisera den befintliga spårbundna trafiken. Nu har den borgerliga koalitionen med moderaterna i spetsen styrt Nacka kommun i flera decennier och de tycks fokusera enbart på utbyggnad av ­tunnelbanan och nya bostäder. Det är väl bra i sig, men varför har Saltsjöbanan glömts bort?  Ansvarigt trafikregion­råd Kristoffer Tamsons och kommun­styrelsens ord­förande Mats ­Gerdau tillhör samma parti, men trots detta har ingen satsning på Saltsjöbanan gjorts. Om inte politiker inom samma parti kan åstadkomma något hur blir det då om ett maktskifte i nästa val 2022 inträffar? 

Jag hoppas därför att alla Nackabor i nästa års val 2022 röstar på det parti som ser till att Saltsjöbanan får moderna tåg som är tysta. De nuvarande vagnarna på Saltsjö­banan från 70-talet borde för länge sedan ha förpassats till ett spårvägsmuseum eller ha skrotats.

Marie
Boende på Henriksdalsberget

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x