Insändare Publicerad 12:18, 19 november 2021

• "Vad är detta, om inte att kasta ut oss?", frågar PRO Saltsjöbaden som kämpar för att få behålla sin lokal

Med anledning av NVP:s artikel i nummer 44 om att kommunen sagt upp PRO-föreningens lokal i Saltsjöbaden gör kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, några kommentarer som inte kan passera oemotsagda.

PRO Saltsjöbaden har haft tillgång till lokalen sedan 1990. Att det blev så berodde på att kommunen, tillsammans med en privat byggherre, ville bygga bostadsrätter där.
Dåvarande kommunstyrelsens ordförande Erik Langby, M, sydde ihop en uppgörelse som innebar att det i markplanet skulle byggas en handikappanpassad möteslokal samt att kommunen skulle äga bostadsrätten i lokalen. Lokalen erbjöds till föreningslivet i Saltsjöbaden samt till privatpersoner. PRO Saltsjöbaden förband sig att sköta all administration kring uthyrningen samt att på egen bekostnad ordna med inredningen. Vi har målat väggar och tak, utrustat med kyl och frys, spis, ugn, diskmaskin, bord, stolar, glas, porslin, audio-video, tv, hörselslinga med mera. Många pensionärer och privatpersoner har skänkt konst. PRO har betalat en årlig hyra till kommunen, föreningslivet och privatpersoner har haft möjlighet att hyra lokalen till en mycket låg avgift.

Lokalen har således inte bara varit till för PRO som Mats Gerdau tar varje tillfälle i akt att påstå, utan den har varit och är, tillgänglig för hela Saltsjöbaden. Dessutom har vi kommit överens med SPF om att i fortsättningen dela lokalerna med dem, om vi får vara kvar. Varför kan inte Mats Gerdau erkänna detta faktum, som han väl känner till.

Vidare säger Mats Gerdau, och jag citerar: ”Vi vill inte kasta ut någon, vi jobbar på att hitta en lösning”. Slut citat. 
Nu råkar det vara så, att Mats Gerdau, via kommunens fastighetskontor, har sagt upp oss från och med 31 januari 2022. Då ska vi, tillsammans med all utrustning, vara ute ur lokalen. Vad är detta Mats Gerdau, om inte att kasta ut oss? Ända sedan vi fick reda på att vi skulle sägas upp har vi dels själva, dels med kommunen, försökt hitta vägar ur den uppkomna situationen. Men det enda vi vet sedan januari 2020 är att vi är uppsagda och att Mats Gerdau sedan dess ”jobbar på att hitta en lösning”.  

Förlåt Mats, men handlar inte detta om att helt enkelt nöta ner oss till dess vi inte orkar längre?

Kenneth Sjökvist
Ordförande PRO Saltsjöbaden


 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x