Insändare Publicerad 11:58, 30 juli 2022

• Att ta kål på livsviktiga pollinatörer genom att svälta ut dem är ett cyniskt sätt att utarma vår livsmiljö, skriver biologen Lars-Åke Janzon

De få blommande växter som fanns längs Värmdös vägkanter är numera bortklippta. Det betyder bland annat att fägringen vid vägkanterna uteblir, men även — och inte minst — så blir vi utan fjärilar. Naturligtvis är det inte enbart fjärilar som försvinner utan även de flesta andra pollinatörer som humlor, vildbin, skalbaggar, flugor och många många andra insekter.

Om vägkanterna fortsätter att klipps på samma sätt som detta år (och en hel del tidigare år) har vi i framtiden endast sterila gräsöknar att se fram mot längs vägarna.

Vägkanterna har nu klippts minst tre veckor för tidigt, och klippet har inte tagits bort utan legat kvar. Det kvarliggande klippet blir då gödning för gräset som kommer att trivas än mer och frodas. Fjärilarna då? Jodå, det kommer att finnas enstaka fjärilar även i framtiden, men då endast de som kallas gräsfjärilar. Det är arter vars larver lever på gräs, och alla är mer eller mindre bruna och föga iögonfallande.

Normalt ska vi så här års se färgsprakande påfågelögon, nässelfjärilar, citronfjärilar och andra granna fjärilar i överföd. I år ser vi knappt någon av dem. 

Istället ser vi enfärgat brunaktiga gräsfjärilar som knappt någon av oss känner igen. Men även de måste suga nektar från blommor, och om blomväxterna försvinner så finns inte de heller kvar.

Är det en framtid utan blommor vi vill ha?

På Värmdö och Ingarö kan man mitt i denna sommar åka kilometervis utan att i princip se en enda blommande växt. 

Mellan Djuröbron och Grisslinge sågs endast ett tiotal högvuxna fibblor, om man undantar två ruggar med renfana inne i samhället Strömma. 

Mellan Brunn och Björkvik sågs endast ett fåtal blommande växter. Det var några vackert blommande exemplar av den beryktade jättelokan som här stod i sitt flor. 

Vid en busshållplats, där det var näst intill omöjligt att klippa med maskin, växte ett antal renfanor och ganska många palsternackor. 

Kanske måste klipparen ha ob-tillägg för att klippa palsternackorna? Jag vet inte. Kanske vet inte klipparen heller att palsternackor är lika ”farliga” som jättelokorna.

Att ta kål på våra livsviktiga pollinatörer genom att svälta ut dem, det vill säga ta bort blommande blommor med deras nektar och pollen, är ett cyniskt sätt att utarma vår livsmiljö.

Lars-Åke Janzon, Ingarö
Fil dr, Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet

 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x