Insändare Publicerad 14:45, 11 november 2020

• "Vi arbetar allt för ofta på marginalen", skriver en förskollärare som vill veta var kommunens överskottsmiljoner hamnar

Till min förvåning läste jag i tidningen i morse ”Kommunen går 776 miljoner plus” och ”43 miljoner mer till utbildningsnämnden i kommunen”. Kommunen där jag arbetar går dessa miljoner plus och de har gjort en häpnadsväckande fin budget för 2021. Det ser bra ut.

Som förskollärare i kommunen arbetar jag och mina tappra kollegor dagligen i stora barngrupper. Vi arbetar allt för ofta på marginalen, och utan att vikarier sätts in vid sjukfrånvaro. Har vi tur får vi arbeta vårt vanliga veckoschema och i bästa fall bli beviljade den ledighet vi sökt under semestertider.

En del av oss tar med sig leksaker och material för att kunna skapa lärmiljö och god utbildning och för att kunna uppfylla de styrdokument och de mål som Skolverkets läroplan Lpfö18 eftersträvar.
Våra arbetskläder har vi till största del inhandlat själva.

Jag funderar på vad dessa miljoner kommer göra för skillnad för barnen och för oss som arbetar i förskolan? Kommer barngrupperna att minska? Skolverkets riktlinjer är sex till tolv barn per ett- till treårsgrupp och nio till 15 barn per grupp i åldrarna för fyra- till femåringar. Vad jag vet finns det ingen förskola i kommunen som följer dessa riktlinjer. Kommer material att börja köpas in, kan vi bli lediga i jul och sommar och kommer vi att få arbetskläder att arbeta i?

Jag funderar vidare men har svårt att se vilka åtgärder som kommer att göras.
Jag önskar så innerligt att alla barn kan få den förskola de har rätt till, samtidigt som de eldsjälar som arbetar i förskolan ska få möjlighet att bedriva den utbildning som vi ska, men med rätt förutsättningar och som gynnar barnen.
Jag skulle vilja få ett mer konkret svar — var hamnar miljonerna?

Förskollärare i Nacka kommun