"Exploatering av skogen löser inga vägproblem"

Hemmesta storskog. FOTO: JENNY FREJING
Insändare Publicerad 08:09, 18 juli 2021

• Värmdöborna måste se bortom spridandet av felaktigheter och skrämseltaktik om framtidens väglösning i Hemmesta, skriver gruppen Rädda Hemmesta storskog 

”Skam den som ger sig” verkar vara ett talesätt som Byggkultur och pressansvarige Niklas Bodell inspireras av. 

För drygt tre år sedan föreslogs omfattande skövling och exploatering av Hemmesta Storskog. En motorled skulle byggas rakt genom skogen, vars huvudsakliga syfte var och är att fungera som tillfartsväg för stora bostadsområden. 

Förslaget med byggnation av uppemot 1 300 nya bostäder i skogen, och forceringen från Byggkultur, mötte kraftigt motstånd bland Värmdöborna.

I februari i år ertappades Niklas Bodell med att milt utryckt spridit felaktigheter för Värmdös kommunalråd i syfte att återuppta planerna på exploatering.

Nu ser det ut som att skrämseltaktik är nästa steg. 

”Vem vill ha sitt barn på ett övergångsställe på någonting som mest liknar en Essingeled?”, frågar sig Niklas Bodell i en artikel i NVP och spekulerar i att ”den nya Skärgårdsvägen kommer att vara minst 38 meter bred”.

Bodell fortsätter även att sprida felaktigheter till Värmdöbor som vill få en bättre trafiksituation genom att hävda att en motorled genom Storskogen ”skulle åstadkomma en trafiksäker framkomlighet och kapacitet för pendlare och kollektivtrafik för lång tid framöver”.

En motorled genom Storskogen, till en redan tungt belastad Stavnäsled, löser inga trafikproblem. 

Tvärtom förvärras situationen markant eftersom syftet med leden genom Storskogen är omfattande exploatering vilket innebär betydligt fler fordon på våra vägar. 

1 300 nya bostäder innebär minst 1 300 nya bilar som ska förbi Ålstäket, Grisslingerakan, till förskolor, skolor och affärer på ön. Inte minst innebär det att ett av Värmdös vackraste och mest uppskattade skogsområden skövlas.

När markägare med starka ekonomiska intressen i exploatering av Värmdös skogar kommer med synpunkter på vårt vägnät bör vi Värmdöbor dra öronen åt oss och se bortom forceringar, spridandet av felaktigheter och skrämseltaktik.

Skam den som ger sig.

Jesper Johansson, Katarina ÅkermanMagnus Aschan, Maria Adeen
Rädda Hemmesta storskog

Tom Arnbom
Ordförande Värmdö fågelklubb


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x