"En grovt feltänkt rondell —så kan köerna kortas"

Helt snurrigt? FOTO: MOSTPHOTOS
Insändare Publicerad 10:49, 20 augusti 2022

• "Den nyss så bekväma smitvägen medför att den normala rondellfunktionen, där man smidigt går in och ur, sätts ur spel", skriver insändarskribenten

Rondellen vid Ålstäket, det till säga den som separerar trafiken till och från Stavsnäs respektive Hemmesta är grovt feltänkt. När man kommer från 222:ans Grisslingeraka och ska mot Stavsnäs erbjuds bilisten en bekväm smitväg förbi rondellen, en egen passage till höger om rondellen. Toppen, kan man tänka. 

Vi som ska mot Stavsnäs tar den utan att tänka vidare på konsekvensen. Nämligen att när vi ska tillbaka in i samma rondell för att ta oss mot Gustavsberg blir vi sittande i en ofta flera hundra meter lång kö. Därför att den nyss så bekväma smitvägen medför att den normala rondellfunktionen, där man smidigt går in och ur, sätts ur spel och rondellen blir under högtrafik en one way-passage mot Hemmesta. Med mycket långa köer från Stavsnäshållet, ibland långt förbi Wermdö golfklubb.

Lösningen är att vi bilister återställer den i grunden goda rondellfunktionen genom att vi som ska mot Stavsnäs undviker smitvägen och kör genom rondellen. Vår genomfart och högersväng där kostar inget extra i tid, men möjliggör för en köande bil att enligt blixtlåsprincipen komma in i rondellen och sedan vidare mot Gustavsberg eller Stockholm.

Michael Zell
Herrviksnäs 


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x