”Dags att ploga Dammsjön, Nacka!”

FOTO: MOSTPHOTOS
Insändare Publicerad 12:20, 23 januari 2022

• Insändarskribenten undrar varför just Lundsjön/Dammsjön inte kan plogas vintertid

Jag har bott i Saltsjöbaden sedan 1983. Här är vi många som brinner för skridskoåkning, gör allt för att hitta åkbar is i närområdet. Vid Lundsjön/Dammsjön är det många som försöker. Är isen åkbar är det fullt på Erstaviksbadets parkeringsplats. När det snöat har ambitiösa pappor försökt skotta små ishockey­planer för småbarnen.

I andra kommuner plogar man långa banor för skridskoåkare. Norrviken, Edsviken och inte minst Drevviken är populära exempel. Dit är det folkvandring när isarna i övrigt täckts av snö. Nacka har valt att göra ingenting. Här satsar man i stället på 100-miljonershallar för innesporter, som ishallen vid Samskolan.

Jag vädjar till Nacka att ploga en bana runt Lundsjön/Dammsjön på cirka 5 kilometer längs strandkanten. Kärnisen är tjock nog att bära en bil. En maskin kommer enkelt upp på isen vid golfklubben. Dammsjön, Nackas vackraste sjö, är dessutom den sjö som först fryser på hösten i Nackareservatet. Plogade banor bör annonseras i NVP.

Jag har skrivit om saken till kommunen. På mejl fick jag svaret att ”Erstaviks gård äger halva sjöns yta och att djurlivet skulle störas om en bana plogades”. Så lyft luren och fråga Erstavik om de har någon invändning mot att ploga en bana på sjön?

Själv tror jag inte attde har det och att djurlivet är utsatt för väsentligt värre störningar av de markerade lederna med många vandrare och MTB-cyklister. Konstsnöspåret på golfbanan ligger på Erstaviks mark och är ett betydligt större ingrepp i naturen.
Jag fortsätter söka kommunen i det här ärendet.

Christian Jutvik


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x