FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Majken, Maja

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
19 maj 2019

Insändare

Crossåkarna måste ta mer hänsyn till ryttarna i Velamsund, tycker insändarskribenten. Personen på bilden har inget samband med texten.

"Crossåkare utsätter unga
ryttare för enorma risker"

Insändare 14:34 | 16 oktober 2018

De som åker omkring i skogarna runt Velamsund på motocrosscyklar måte illa kvickt bli medvetna om vilka enorma risker de utsätter unga ryttare för, skriver ridläraren Sofie Riedel.

Att åka cross i hög hastighet på grusvägar är säkert bland det roligaste som finns för många yngre motorintresserade killar, precis som att rida ute i naturen är det bästa som finns för många ryttare.

Problemet är när dessa två intressen utövas samtidigt, på samma plats. Då förvandlas nämligen crossåkarna till skräckinjagande monster i både hästarnas och ryttarens ögon.

Detta är fullt förståeligt för alla som sett hur en häst reagerar vid ett möte med en cross som kommer i hög hastighet. Tyvärr kan man inte säga till en häst att inte bli rädd när den upplever fara, det är ett livs levande djur till skillnad från en motorcykel.

Och hur tama, snälla och lydiga hästarna än må vara så är de flyktdjur, som flyr när de blir skrämda eller upplever fara. De är dess-utom flockdjur, vilket betyder att om en häst i en flock blir skrämd och flyr, blir de andra också rädda och kommer vilja fly lika fort.

Med den vetskapen så kan de flesta räkna ut vad som händer när det kommer en cross i hög hastighet rakt emot en grupp hästar ... Och på dessa hästar sitter ofta små och inte alltid så rutinerade unga tjejer (och killar), som utsätts för en situation förknippad med livsfara. Detta gäller även om en förare gasar på för fullt förbi ett ridhus eller en utebana där ryttare sitter till häst!

Huruvida det är lagligt eller ej att åka cross i ett naturreservat låter jag vara osagt, det är inte poängen med denna insändare. Men däremot måste de som åker omkring i skogarna runt Velamsund och håller på och buskör intill ridskolans gårdsplan illa kvickt bli medvetna om vilka enorma risker de utsätter dessa små ryttare för, och vilka skador de kan orsaka genom sitt ofta vårdslösa sätt att köra.

Jag erbjuder personligen dessa killar en privat ridlektion á 45 minuter till ett värde av 1 000 kronor, förutsatt att jag får låna denne persons motocross några minuter samtidigt som de då sitter till häst.

Detta för att öka förståelsen för hur ryttare och häst upplever det här med att möta icke hänsynstagande crossåkare under ridpasset.

Sofia Riedel

Ridlärare på Nacka Ridhus