Insändare Publicerad 11:04, 11 september 2021

• Insändare: Rädda Värmdös ö-skolor kritiserar uttalandet från Deshira Flankör efter folkomröstningen

Resultatet i folkomröstningen var tydligt. En förkrossande majoritet av de röstande röstade för mer dialog och för fler, inte större, skolor och förskolor. 

För oss på öarna borde resultatet betyda lugn och ro. Att de människor som valt att göra Värmdö skärgård till sitt permanenta hem ska kunna känna sig trygga. Men icke. Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, förkunnar att hennes linje ändå vann, eftersom hon inte anser att tillräckligt många gick och röstade.

Taktiken från den majoritet hon leder lyckades, många Värmdöbor upplever att de saknat information eller gick på hennes uttalanden om att frågorna i omröstningen var inaktuella. 

Inget kunde dock vara mer fel, valet handlade om hur förändringar sker och ett ”ja” innebar en röst på ett mer demokratiskt samarbete, där medborgare som påverkas av beslut också får vara med och påverka dem. Det är en i allra högsta grad aktuell fråga! 

Att då göra sig till talesperson för de som inte röstat och att fira ett lågt valdeltagande är vare sig demokratiskt eller gott ledarskap. Det är i allra högsta grad alarmerande tecken på en skev syn på demokrati.

Värmdöborna gav ett tydligt svar om att det får vara nog med illa utredda och ogenomtänkta förslag kring skolan. 

Vi i skärgården kommer att slåss för vår valfrihet och vi kommer att kräva besked och löften av varje parti om hur de tänker agera kring våra ö-skolor under nästa mandatperiod. Vi kommer inte låta er sopa oss under mattan, för på ett sätt är vi skärgårdsbor lika elefanter. Vi glömmer aldrig.

Rädda Värmdös ö-skolor


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x