”Slutsnackat — Stockholm behöver Östlig förbindelse”

FOTO: MOSTPHOTOS
Insändare Publicerad 10:02, 27 september 2022

• ”För att regionen ska utvecklas hållbart är det viktigt att fullborda ringen runt Stockholm”, skriver Transportföretagen i en insändare

Stockholmsregionen tillhör de snabbast växande huvudstadsregionerna i Europa. År 2050 beräknas Stockholm ha växt med ytterligare en miljon invånare. För att regionen ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt är det viktigt att fullborda ringen runt Stockholm genom att bygga en östlig förbindelse, från Nacka i söder till Ropsten i norr. 

Det finns ett kompakt stöd för en östlig förbindelse för de närmast berörda kommunerna, Nacka och Värmdö. Det är inte så konstigt. Det är två snabbt växande kommuner och de kommer att fortsatt växa till 2040. Ska de utvecklas hållbart måste det till en ringled runt Stockholm.

Men en östlig förbindelse rör mer än Nacka och Värmdö. Det är en statlig angelägenhet, och skulle innebära ett fullbordande av ringen runt Stockholm. 65 procent av trafiken i Stockholms innerstad är genomfartstrafik, det vill säga trafik som inte har sin start- eller slutpunkt i staden. En östlig förbindelse skulle avlasta innerstaden från trafik.

Den östliga förbindelsen runt Stockholm har diskuterats, debatterats och utretts i över hundra år. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att en kompakt majoritet av de boende i länet ser behovet av en östlig förbindelse. En majoritet av de politiska partierna vill se en östlig förbindelse. 

Trots detta plockades den bort från den nationella planen för infrastrukturen på grund av att Stockholms stad och region Stockholm inte kunde komma överens. 

I skrivande stund förs det intensiva samtal mellan M, KD, L och SD om bildandet av en ny regering. Det är fyra partier som samtliga är för den östliga förbindelsen. Moderaterna gjorde ett utspel så sent som några dagar före valet om att de vill se en östlig förbindelse. 

Vi hoppas att det som sades innan valet, också gäller efter valet. Vi vill se att den östliga förbindelsen tas in i den nationella planen igen!  

Tina Thorsell
Samhällspolitisk chef, Transportföretagen

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x