Zethraeus: Inte Nackas ansvar vid återvinningsstationer

Peter Zethraeus. FOTO: LIZA SIMONSSON/NACKA KOMMUN
Debatt Publicerad 10:05, 13 januari 2023

• Svarar på insändare: ”Vi rodnar väl alla inför hunden Majas anklagande blick”

Svar på insändaren i NVP angående återvinningsstationer på Kvarnholmen från hunden Maja.

Hunden Maja undrar om det är grannar eller kommunen som ska skämmas när återvinningsstationerna ser skräpiga ut. Man kan väl skämmas lite över mänskligheten som sådan som gör på ett sånt sätt. Där rodnar vi väl alla inför hunden Majas anklagande blick. Sedan bör både grannar som lämnar avfall på marken utanför behållare skämmas, precis som företag och andra som felaktigt dumpar byggavfall vid en återvinningstation.

Det är Förpackningsinsamlingen (FTI AB) som i dag äger och ansvarar för driften av återvinningsstationerna i Nacka. Det är endast hushåll som får lämna sina förpackningar och tidningar på återvinningsstationerna. Dessa är inte till för verksamheter och här får du inte lämna hushållssopor eller byggavfall. Kostnaden för insamling och återvinning bärs av branschen och hamnar i slutänden på konsumenten, därför blir det dyrare när vi handlar om någon dumpar avfall vid återvinningsstationen eller lämnar förpackningar utanför behållarna. FTI har naturligtvis ett ansvar när behållare blir överfulla eller stationerna ser skräpiga ut, men vi alla har ett ansvar för att inte skräpa ner eller dumpa avfall. Skräpiga och fulla förpackningsbehållare felanmäler du via FTI:s hemsida.

Nacka kommun har inga återvinningsstationer, men tillhandahåller i dag tre kretsloppscentraler, det vill säga de större anläggningarna där Nackabor kan lämna och sortera sitt avfall. Jag hoppas att hunden Maja tycker att dessa anläggningar är prydliga och funktionella.

Peter Zethraeus, M, kommunalråd
Ordförande i natur- och trafiknämnden i Nacka

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x