”Vi vill rädda skolorna från M och KD”

Carl Kangas. FOTO: SOCIALDEMOKRATERNA
Debatt Publicerad 12:02, 02 september 2021

• Tillsammans kan vi stoppa idéerna om att lägga ner välfungerande skolor, skriver Carl Kangas, S, i en debattreplik

Kristdemokraterna har i ett idélöst försök kopierat Moderaternas debattartikel för två veckor sedan. Artikeln börjar med att fråga vem vi socialdemokrater vill rädda Värmdös skolor och förskolor från. Svaret är enkelt: Moderaterna och Kristdemokraternas nedläggningshysteri. 

Nedläggningsbeslut av skolor ska inte tas över huvudet på Värmdös barnfamiljer. Processen har varit odemokratisk och Värmdös föräldrar förtjänar dialog och konsekvensanalyser innan oåterkalleliga beslut tas. 

Konsekvensen av att inte lyssna på föräldrarna är att M och KD nu lägger ner uppskattade förskolor med gång- och cykelavstånd och försvårar livspusslet för Värmdös barnfamiljer, vilket också leder till mer biltrafik vid rusningstid. Dessutom får förskolor som inte läggs ner ta emot fler barn, med större barngrupper som följd. Vi säger därför nej till dessa nedläggningar. 

På öarna kvarstår hotet om skolnedläggningar, eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna alltjämt styr kommunen. De har röstat för en nedläggning i varje omröstning i kommunfullmäktige. Trots det lyckades vi innan sommaren tillsammans med föräldrarna rädda ö-skolorna för stunden. Nu är det dags att byta ut den skärgårdsfientliga linjen mot en mer långsiktig skolpolitik som sätter skolan och skärgårdens livskraft i fokus.

Även Munkmoraskolan hotas ännu av nedläggning. Eftersom Moderaterna styr kommunen. Moderaterna har två gånger på sju år försökt lägga ner Munkmoraskolan.

Min uppmaning till Värmdöborna är tydlig: Rösta ja i folkomröstningen senast på söndag! Tillsammans kan vi bevara Värmdö som skärgårdskommun och skrota Moderaternas och Kristdemokraternas idéer om att lägga ner välfungerande skolor för att bygga centrala skolfabriker där klasserna är för stora.

Värmdös barnfamiljer förtjänar bättre!

Carl Kangas, S, kommunalråd i opposition


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x