FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Debatt

M: "Vi står fast vid löftet
om Östlig förbindelse"

Debatt 13:14 | 12 november 2018

Svar till Gunnar Påhlsson, som skrev ett öppet brev i förra veckans NVP om trafiksituationen i Nacka — och till alla andra som undrar om Österleden.

Den östliga förbindelsen är väldigt viktig för oss moderater, i Nacka, Värmdö, Stockholm stad,  landstinget och på riksnivå. Vi lovade att vara pådrivande för en östlig förbindelse och det löftet står vi fast vid.
Det är viktigt att hålla ordning på ansvarsfördelningen. Östlig förbindelse är ett statligt projekt. Alltså är det staten som måste hålla i taktpinnen för planering, projektering och lejonparten av finansieringen. 

Moderaterna i Nacka har varit pådrivande och kommer även fortsätta vara det. I landstinget har den styrande Allians-MP-majoriteten konstaterat att de gärna ser att det finns kollektivtrafik i den, om staten bestämmer sig för att bygga. 

I Stockholm har samma majoritetskonstellation sagt att de inte tänker avsätta några kommunala medel för en östlig förbindelse under den här mandatperioden, eftersom det just är en statlig väg. Inga moderater har därmed sagt nej till en östlig förbindelse. Tvärtom. Alla är eniga om att den måste byggas och att det är statens ansvar att så ske. 

Problemet är Socialdemokraterna. Den S-ledda regeringen stoppade projektet i våras. Vill inte regeringen avsätta statliga medel för att bygga en östlig förbindelse, finns det heller ingen kommun som på egen hand klarar av att finansiera ett sådant projekt. 

Därför behövs en moderatledd regering som kan nystarta arbetet. Självklart hade det varit enklare om Moderaterna fått fler röster, men väljarna tyckte annorlunda. Då blir det konsekvenser. Låsta förhandlingar och otydliga besked kring infrastrukturprojekt. Man kan nämligen inte få 100 procent M-politik, om Moderaterna i sig bara får cirka 20 procent av väljarnas förtroende. 

Krasst betyder det att Österledens öde ligger i den kommande regeringens händer. 

Blir det en M-regering, stärks förutsättningarna. Blir den en S-ledd regering, lär det inte hända någonting. 

Därför hoppas jag att Allianspartierna i riksdagen nu samlar sig och ser till att Ulf Kristersson blir ny statsminister. 

Det är viktigt av många skäl, men Östlig förbindelses framtid avgörs av just detta.  

Mats Gerdau, M
Kommunstyrelsens ordförande