FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Debatt

Vi måste vara ärliga med
att vi inte gör tillräckligt

Debatt 13:39 | 24 mars 2019

Vi måste erkänna att ansvaret för att stoppa klimathotet är vårt, vi politiker och makthavare på alla nivåer med möjlighet att täppa igen utsläppskällor. Det skriver Miljöpartiet i Värmdö.

Greta Thunberg och alla andra ungdomar som engagerat sig i #FridaysForFuture har på några månader lyckats skapa en världsomspännande rörelse. En rörelse med ett enkelt krav, lyssna på forskarna och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För svårare är det inte, en värld bortom än 1,5 till 2 grader, är en förskräcklig värld att växa upp till.

Klimathotet är ett utmanande problem. Då alla utsläppare måste agera, kan ansvaret ständigt skjutas på någon annan som släpper ut mer eller har gjort mindre. Men egentligen är det ganska enkelt, alla samhällen har ett ansvar för att bli fossilfria, nå nollutsläpp. Hur snabbt ett samhälle måste klara denna omställningen, avgörs av hur stora resurser som finns. Exempelvis så måste ett rikt land som Sverige gå före och nå nollutsläpp redan vid 2030. På samma sätt är det också Värmdö kommuns ansvar att planera för och bidra till hur vi ska nå nollutsläpp på denna korta tid.

Vi måste vara ärliga med att Värmdö kommun just nu inte är nära att axla vår del av ansvaret. Insatserna som genomförs är inte på långa vägar tillräckliga för att nå nollutsläpp till 2030. Detta måste vi vara ärliga med, inför oss själva, inför medborgarna och framförallt inför ungdomarna. De som ska växa upp till den den bistra framtid vi just nu är med och skapar.

Från Miljöpartiet i Värmdö vill vi erkänna vår del av ansvaret. Vi vill gärna visa att förslagen vi kämpat för gör skillnad, men vi måste akta oss för att få det som att framstå som att det är tillräckligt. Dock, och detta är ett skarpt löfte från oss. Vi kommer i alla politiska beslut göra allt i vår makt för att Värmdö ska ta sitt ansvar i att klara Parisavtalets mål.

Om Greta och #FridaysForFuture kan lära oss något så är det att vi inte ska skönmåla. Utan gemensamt ta vår del av ansvaret och konkret peka ut hur vi ska nå nollutsläpp under det närmaste decenniet. Det är vårt ansvar att skapa en värld som är värd att växa upp till.

Filip Joelsson, MP
Kommunalråd och språkrör