NL: ”Vi måste ta ansvar och minska barngrupperna”

Nackalistan vill minska barngrupperna och höja ersättningen till dagbarnvårdare.
FOTO: Mostphotos
Debatt Uppdaterad 10:03 20 augusti 2019

• "Vi som politiker måste ta pedagogerna oro och varningar på största allvar, vi måste förändra situationen nu", skriver Nackalistans Mikael Carlsson i sitt debattinlägg.

I dagarna börjar många barn på förskolor runt om i kommunen. Att lämna den tillvaro man hittills känt trygghet i tillsammans med sina föräldrar och istället tillbringa dagarna på förskolan med kompisar och pedagoger är skrämmande i början men efter bara några dagar så känner de flesta barn sig hemma. 

För att utvecklas på bästa sätt behöver barnen känna sig trygga och sedda. Att det finns någon som tröstar när man är ledsen, som hjälper när man har ramlat, som möter på morgonen när man kommer och behöver lite hjälp för att komma igång med leken, som man kan sitta i knät hos när man vaknar och som har en hand att hålla när man behöver lite extra stöd och mod.

Detta är grundläggande behov för alla barn och det är vår skyldighet som vuxna att skapa en sådan miljö. Tyvärr har pedagogerna på förskolorna under många år tvingats larma om att de inte kan göra sitt arbete och skapa den trygga miljö som de vill eftersom barngrupperna blivit för stora, men ingen har lyssnat. 

Jag och Nackalistan tycker att vi som politiker måste ta deras oro och varningar på största allvar, vi måste förändra situationen nu.
Pedagogerna har gjort och gör så mycket de bara kan inom de ramar de getts för att skapa mindre grupper som ger möjlighet till bättre verksamhet ute på förskolorna. Nu är det dags att vi som politiker tar vårt ansvar också för att skapa bra miljöer för våra barn att vistas i.

Nackalistan har under året lämnat förslag om att öka ersättningen till dagbarnvårdare och vi har motionerat om att ändra normen på gruppstorlekar i nybyggda förskolor så att de minskar och följer skolverkets riktlinjer.
Vi vill också att checkbeloppen ökas varje år för att på sikt kunna leda till mindre förskolegrupper.
Vi hoppas att andra partier och politiker vill hjälpa oss och ge pedagogerna förutsättningar för att minska barngrupperna.

Mikael Carlsson, NL
Oppositionsråd