"Vi måste stoppa gentrifieringen av Fisksätra!"

En visionsbild av den nya skolan i Fisksätra, som ska drivas av stiftelsens Viktor Rydberg. Vänsterpartiet varnar för konsekvenserna av övertagandet.
FOTO: Stena Fastigheter (Illustration)
Debatt Uppdaterad 09:24 26 juni 2019

• Skolförsäljningen är ett slag i ansiktet mot Fisksätraborna.

Den 17 juni klubbades försäljningen av Fisksätraskolan till Stena fastigheter igenom av allianspartierna. Detta är ännu ett slag i ansiktet på Fisksätraborna. Man stänger även en välfungerande förskola och fritidsgård. Ungdomarna från Fisksätra som deltog under sammanträdet uttryckte flera gånger ”vad händer nu med vår trygghet och gemenskap och den viktiga plats som fritidsgården utgör?”.
Vi måste prata om klassklyftorna i Fisksätra och att det finns ett etniskt utanförskap med människor i periferin, precis som i alla svenska förorter. Man försöker fördriva folk genom en gentrifieringsprocess som varken tagit sin början eller sitt slut i nedstängningen av Fisksätraskolan. Nu har stiftelsen Viktor Rydberg fått klartecken från Stena fastigheter att hyra skolan av dem och i stadshusets råder delade meningar om Fisksätrabarnen kommer ha företräde till skolan.
Alliansen vill ha en skola för barn i hela Nacka. Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau uttryckte på kommunfullmäktiges möte att Viktor Rydberg är en väl ansedd skola. Käre Mats, att skolan anses fin och ansedd är inte det som barnen och föräldrarna efterfrågar mest. Detta är bara ännu ett lager av exkludering och segregation, de boende i Fisksätra är inte ens garanterade tillgång till resurserna i sitt eget område.
Som stark opposition vill jag att skolan, förskolan, fritidsgården och Folkets hus ska vara platser och rum för människorna i Fisksätra att mötas, glädjas och skapa sin egen framtid. Skolan ska finnas i närområdet, det bör vara rimliga avstånd och barnen ska kunna ta sig till skolan på trygga vägar. Ingen ska behöva flytta eller byta jobb för att kunna fortsätta hämta och lämna sina barn på skola och förskola.
Det är dags att alla vi förtroendevalda politiker öppnar våra ögon och våra sinnen och bjuder in till möten och dialog tillsammans med människorna som bor och verkar i Fisksätra. Det är mitt ansvar som politiker att informera om vilka rättigheter varje människa i vår kommun har. Det är min förbannade plikt att lyssna på människorna, det är det som kallas demokrati!
Amanda Sandholm
ordförande för V Nacka och ledamot i kommunfullmäktige