"Värmdö kan bli det goda grannskapet"

Carl Kangas, S. FOTO: SOCIALDEMOKRATERNA
Debatt Publicerad 12:29, 08 juni 2020

• ”Min ingång är att vi endast utvecklas om vi tar hand om varandra. Jag vill att Värmdö är en kommun där småföretagaren får hjälp i en kris och stöd för att kunna växa och anställa fler”, skriver Carl Kangas, S

Det är en allvarsam tid i Värmdö. Men det gör mig hoppfull när jag hör om alla som nu tar ansvar för sin egen hälsa och minskar smittspridningen. Eller alla engagerade ungdomar som handlar matkassar åt våra äldre. Jag känner också tacksamhet till de som varje morgon förbereder sin kaffetermos för att tidigt ta sig till jobbet, därför att de vet att deras insatser behövs i krisen.

Detta är solidaritet i praktiken. Goda grannar som ställer upp för varandra.
Just detta är tanken om det goda grannskapet, som jag vill att Värmdö ska vara. En gemenskap grundad i värderingar. Där en mosaik av människor — med olika bakgrund— gräver där de står i livet. I den gemenskapen låter vi ingen gå sysslolös, alla gör sin plikt som grannar — och samarbete, strävsamhet och sammanhållning är det som spelar roll.
I krisens spår ser vi hur närvarande dessa värderingar är i vår kommun. Men nu måste kommunhuset vara lika solidariska som Värmdöborna. Politiken behöver bli mer lyhörd, för att förbättra arbetsvillkoren för våra välfärdsanställda och underlätta för småföretagarna. Det är de som står för Värmdös jobb.

Småföretagarna slåss nu för sitt livsverks överlevnad. Du och jag kan göra skillnad genom att handla lokalt och hämta mat från en av våra många fantastiska restauranger. Men kommunen kan förstås göra mer än så. Därför föreslog vi att kommunen skulle reducera sina hyror och ta på sig ledartröjan, för att även andra fastighetsägare ska kunna agera på samma sätt.

Utan vårdpersonalens insatser hade vi varken klarat coronakrisen eller vårt kommunala serviceuppdrag. Men denna kris har ytterligare synliggjort bristerna i arbetsvillkoren för våra välfärdsanställda. Revor som funnits under en längre tid. 
”Tänk att det ska behövas en pandemi för att sätta fokus på arbetsvillkoren för välfärdens anställda”, säger kommunalaren Malin Nilsson som också jobbar som undersköterska vid Gustavsgården. Hon har förstås rätt.

Nu är tid för gemensamt ansvar och samarbete. 
Men efter krisen behöver i en ordentlig diskussion om vad som egentligen bygger Värmdö starkt långsiktigt. Min ingång är att vi endast utvecklas om vi tar hand om varandra. Jag vill att Värmdö är en kommun där småföretagaren får hjälp i en kris och stöd för att kunna växa och anställa fler. Där undersköterskorna som ger våra äldre omsorg och lärarna som ger våra barn kunskap värderas och får rätt förutsättningar att göra ett bra jobb.
Men byggandet av det goda grannskapet börjar också i det lilla — men så viktiga — personliga ansvaret. Därför är det så viktigt att vi alla orkar att ut och följa myndigheternas rekommendationer.
Håll avstånd, hjärtat varmt och händerna rena.

Carl Kangas, S
kommunalråd i opposition