"Värmdö behöver en ny ledning"

Carl Kangas. FOTO: SOCIALDEMOKRATERNA
Debatt Publicerad 12:29, 25 januari 2021

• ”Stödet för den förda politiken vittrar sönder”, skriver Carl Kangas, oppositionsråd, i ett svar till Deshira Flankör, M

 

I en trött debattartikel i NVP (12 januari) sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, sin politik under de gångna åren. Artikeln framstår som en blandning av ”tack för mig” och ett försök att rädda förslaget om skolnedläggningar. Att stänga skolor har varit hennes viktigaste politiska projekt denna mandatperiod — men nu saknas stöd i den egna majoriteten. 

M-ledaren har under hösten pressat fram ej förankrade beslut om skolnedläggningar som gjort att flera ledamöter och medlemmar i Majoriteten fått nog. Nu står Värmdö inför sin andra folkomröstning i samma fråga på bara sex år. 
Trots det ger hon sig själv och sitt ledarskap ett gott omdöme. Samtidigt som det påstås att kompromisser är dåliga, att lyhördhet inför medborgares krav är populism och att illa förberedda beslut egentligen är en effektiv ”politisk städning” av kommunens verksamhet. 

Det är också sorgligt när kommunstyrelsens ordförande benämner en skola i egen regi som en ”surdeg”. En skola som presterat bättre än kommungenomsnittet gällande elevers resultat. Varför svartmålas vår kommunala verksamhet?
Hon beskriver sina meningsmotståndare som populister och sig själv som ansvarsfull. Samtidigt är det hennes eget parti som valt att inte förankra nedläggningarna med föräldrar och lärare. Är det möjligt att med trovärdighet beskriva sig som ansvarsfull om man inte lyssnar på någon annan än sig själv?  

Jag har andra drivkrafter än att till varje pris genomföra mina egna förslag. Det viktiga för mig är att samhället utvecklas i en positiv riktning och det görs lättast genom samarbete. Jag är dessutom övertygad om att det politiska klimatet gynnas av mer samförstånd i viktiga frågor.
För mig är det mest grundläggande som förtroendevald att lyssna till dig som medborgare. Beslut ska tas utifrån välgrundade och transparenta underlag. Värmdöborna är våra uppdragsgivare och inte våra motståndare.

Den katalog av politiska förslag som hon själv anser vara en nödvändig ”politisk städning” av Värmdö är egentligen ett korthus av illa förberedda förslag som nu faller samman. Det gäller särskilt besluten om skärgårdsskolan, nedläggningen av välfungerande förskolor och skolor och nedmonteringen av den kommunala hemtjänsten. Det är därför stödet för den förda politiken vittrar sönder. 

Låt 2021 bli starten för en ny politisk inriktning, med mer dialog med Värmdöborna, mer samarbete över partigränser och förberedda förslag som utvecklar skolan och säkrar tryggheten i välfärden. 

Carl Kangas, S
Kommunalråd i opposition


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x