"V är valfrihetens värsta fiende"

Tobias Nässén, M. FOTO: REGION STOCKHOLM
Debatt Publicerad 11:35, 07 oktober 2020

• Varje individ väljer bäst själv vilken vårdcentral den vill gå till, skriver Tobias Nässén, M, i ett svar till V om Krys etablering i Sickla

Att Vänsterpartiet vänder sig emot att fler vårdgivare vill bidra till Nackabornas vårdutbud är kanske inte särskilt förvånande, om än tämligt ologiskt när man säger sig värna att vården ska kunna komma alla till del. Dessvärre är deras senaste inlägg bara ett i raden av exempel på hur Vänsterpartiet sätter ett inbitet ideologiskt motstånd framför Nackabornas bästa.

En av grundpelarna i vår sjukvård är att makten över vården ska ligga hos patienterna själva. Är man inte nöjd med sin vårdcentral är det möjligt att gå till någon annan. En del i detta är till exempel möjligheten att lista sig på en vårdcentral, vilket utgör en del av grunden för ersättningarna för nya vårdcentraler.

Är man som patient inte nöjd med sin vårdcentral står det en fritt att lista om sig, och vill man göra det ytterligare gånger har man makten att göra så. Det ska för patienten dock självfallet vara tydligt vad detta innebär, men möjligheten till listning ett viktigt verktyg för att säkerställa såväl tillgänglighet som planeringsbarhet.

Slutsatsen av Vänsterpartiets debattinlägg är att partiet är valfrihetens värsta fiende. All vård ska drivas i offentlig regi, bort med alla fristående alternativ. Politiker ska bestämma mer vid sammanträdesborden och människor själva mindre hemma vid köksborden. Vi moderater står däremot upp för människors rätt att välja sin egen vård, och regelverket är tydligt: samma regler gäller för alla vårdgivare oavsett om det är offentlig regi, ett kooperativ eller ett fristående företag. Och dessa regler ska förstås samtliga vårdgivare också följa.

Det står varje patient fritt att lista sig på den vårdcentral man önskar. Där vill jag, till skillnad från mina vänsterpartistiska kollegor, inte råda Nackaborna att välja på ett särskilt sätt. Det är i slutändan varje individ som själv bäst kan avgöra vilken vårdcentral denne önskar gå till. Jag står benhårt bakom att detta val ska ligga hos patienterna själva, och inte hos kommun- eller regionpolitiker. Om Vänsterpartiet menar allvar med att man vill värna Nackabornas vårdcentraler borde man därför välkomna att fler vårdcentraler startas i kommunen, istället för att motverka det.

Tobias Nässén, M
vård- och valfrihetsregionråd och ledamot av Nacka kommunfullmäktige