V: ”Satsa mer på äldre — istället för att prata kött”

En fara för Värmdös äldre? FOTO: MOSTPHOTOS
Debatt Publicerad 10:07, 22 december 2022

• Vänsterpartiets Torbjörn Westlin tycker att ledamöterna i Värmdös kommunfullmäktige silar mygg och sväljer kameler

Som nykomling i fullmäktige i Värmdö var det en märklig upplevelse: På mötet den 30 november talades det i minst ett par timmar — om kött. 14 dagar senare: Två timmars ytterligare prat – om kött.

Vad som fick ledamöterna från M, KD och SD att flockas i kön? Att den styrande majoriteten dristat sig till en målsättning om att servera mindre kött på skolor, äldreboenden och andra boenden.

Med darrande vibrato undrades: ”Ska inte våra gamla få äta vad de vill sina sista år!?”. Med överdrivna konstpauser varnades för undernäring. Med källhänvisning till Wikipedia skrämdes det med hotande järnbrist.

Nåväl, vi har alla våra specialintressen. Själv kan jag prata alldeles för ofta och länge om det mediokra fotbollslaget Halmia (dock inte i fullmäktige).  

Det märkliga var att ”köttlobbyn” bestod av ledamöter från samma partier som år efter år, utan att blinka, skurit ner på exempelvis pengarna till kommunens gamla.

Som skamlöst lanserat devisen ”färre måste kunna göra mer”. Som tvingat personalen att springa fortare och fortare. Som sett sjukskrivningar och uppsägningar skjuta i höjden. Som accepterat att personalen hinner stanna hos de gamla allt kortare tid. Som gett skandalföretaget Attendo monopol på hemtjänsten i Gustavsberg/Ingarö.

Tänk om de i dessa frågor kunnat visa hälften så mycket omtanke om våra gamla som i köttfrågan.

Jag är gammal nog att kunna uttrycket ”sila mygg och svälja kameler”. Föga anade jag att det fanns så många kamelsväljare i fullmäktige.

Torbjörn Westlin, Ängsvik
fullmäktigeledamot för V

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x