Debatt Publicerad 13:48, 04 september 2021

• Vid sidan av det mänskliga lidandet utgör det växande våldet en allt större belastning för sjukvården, skriver Tobias Nässén, M, i en debattartikel

Förra året slogs ett sorgligt rekord i Sverige med totalt 366 skjutningar, 47 döda och 117 skadade. I Stockholms län var det 156 stycken med 25 avlidna och 51 skadade. Nacka och Värmdö är inte förskonade — i lokalpolisområdet med Nacka, Värmdö och Tyresö skedde tio skjutningar med två skadade och två som sköts till döds. Allt detta innebär ett enormt mänskligt lidande och även en press på sjukvården. Slutsatsen är att det krävs en ny politisk kurs för att komma till rätta med utvecklingen.

Under slutet av den sista sommarhelgen i augusti  rapporterade SVT att ”sammanlagt fick polisen larm om skottlossningar på fyra olika platser i Stockholm under söndagskvällen och natten till måndagen.” Alla dessa skjutningar sätter ett isande fokus på mänskligt lidande där mammor och pappor, systrar och bröder förlorar sina närmaste anhöriga som offer för skjutvapenvåldet. En del överlever men med fysiska och psykiska men för livet.

Vid sidan av det mänskliga lidandet utgör det växande våldet även en allt större belastning för sjukvården. Redan när en ambulans får ett larm om en skjutning uppstår osäkerhet för personalen, när man inte vet vad man ska vänta sig vid brottsplatsen. Inte sällan krävs det sedan polisresurser vid akutmottagningarnas entréer när obehöriga vill ta sig in, och i vissa fall har dolda vapen upptäckts när skottskadade ska röntgas på akutmottagningen.

Enligt ny statistik som begärts fram från Socialstyrelsens register fick 54 personer i Stockholms län vård på grund av skottskador under 2019, det senaste året för vilket det finns statistik. Det är en ökning från 16 personer år 2009, en ökning med motsvarande 238 procent (!). 

Vård av skottskadade är i första hand en fråga om att rädda liv och om ett trauma för brotts-offer och anhöriga men det synlig-gör också de kostnader och risken för undanträngda resurser som våld och brott för med sig. Region Stockholm har i normala fall cirka 90 vårdplatser på IVA, en av sjukvårdens allra mest resursintensiva vårdformer och denna vård ska räcka till alla patienter som behöver detta för vanliga sjukdomar, för komplikationer efter operationer och för svårt sjuka patienter med Covid-19.

Vi moderater har lagt fram konkreta förslag på åtgärder för att bryta den negativa spiralen. Vi måste både skärpa de rättsliga åtgärderna mot brottslighet och stärka förskola, skola och sociala insatser för barn och ungdomar.

Det handlar bland annat om följande, mönsterbrytande, reformer:

1. En kraftig utbyggnad av polisen med fokus på fler poliser i yttre tjänst. De senaste åren har tvärtom inneburit en minskning av antalet poliser i Nacka/Värmdö/Tyresö.

2. Ge polis och åklagare möjlighet att använda preventiv avlyssning, det vill säga även utan konkret brottsmisstanke, mot aktiva gängmedlemmar.

3. Renodla socialtjänstens roll och låt ungdomar som begår allvarliga brott bli en uppgift för Kriminal-vården.

Tyvärr finns det få tecken på att nuvarande regering har den handlingskraft som krävs, för detta behövs en ny regering vid valet nästa år.

Tobias Nässén, M
Regionråd i Region Stockholm och fd ordförande för brotts-förebyggande rådet i Nacka


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x