”Ta av er offerkoftan, Nackalistan!”

Mats Gerdau. FOTO: JENNY FREJING
Debatt Publicerad 05:14, 14 december 2022

• Mats Gerdau, M, reagerar mot NL:s debattartikel: ”I sakfrågan har de inte det minsta på fötterna”

Replik på Nackalistans debattinlägg ”Så köper M makten — med skatte-betalarnas pengar”.

Nackalistan är obetalbara. Ständigt denna kamp mot väderkvarnar, nu om hur de politiska resurserna fördelas mellan partierna. De kommer med grova beskyllningar om att vi bryter mot lagen, ”köper stöd” och att det är en väldig orättvisa.

Det är dock inget som de har fört fram vare sig under de förhandlingar som varit efter valet eller när kommunfullmäktige debatterade och beslutade om hur de politiska resurserna skulle fördelas. Nackalistan nämner inte ens detta påstådda lagbrott, trots att de skrivit ett budgetförslag på 72 sidor.

I sakfrågan så har Nackalistan inte det minsta på fötterna.

För att bena ut det hela: det finns olika typer av politiska resurser. Ett är partistöd som går till partierna baserat på hur många mandat man har i kommunfullmäktige, fast med ett grundstöd per parti vilket gör att de mindre partierna gynnas framför de större. Nackalistan får 11,36 procent av partistödet, vilket ska jämföras med valresultatet på 11,21 procent.

Sen finns kommunalråd, deltidsarvoderade förtroendevalda och politiska sekreterare. Det är inte samma sak som partistöd. De resurserna går inte till partierna, utan finns för att de förtroendevalda ska kunna fullgöra sina demokratiska uppdrag. Här går Nackalistan vilse.

Att vara kommunalråd är inget partistöd. Jag leder kommunstyrelsen och ser till att kommunen styrs utifrån den inriktning som väljarna gav i valet. Jag företräder kommunen utåt, ser till att politiken hänger ihop, att kommunfullmäktiges beslut genomförs med mera. Givetvis med en moderat ingång, men det är inget stöd till moderaterna.

I Nacka har den styrande Alliansen 5,5 kommunalråd och oppositionspartierna 2,25. Arvodena för deltidspolitiker och gruppledare fördelas med 1 100 000 kr för Allians-partierna och 1 150 000 kronor för oppositions-partierna. De politiska sekreterarna är anställda som stödjer kommunalråden och övriga förtroendevalda. Här finns 5 politiska sekreterare för Alliansen och 5,75 för oppositionen.

Om detta är rättvist eller inte kan man naturligtvis ha olika uppfattning om, men fördelningen är rätt balanserad och följer samma princip som gäller i andra kommuner. Och det ger utrymme för alla partier att kunna sätta sig in i frågor och verka, även oppositionspartierna och det är viktigt. Nackalistan får ett halvtids kommunalråd, 1,5 politisk sekreterare och 100 000 kronor i arvode för sin gruppledare. Rätt okej för ett parti som inte axlar majoritetsansvar.

Är det olagligt? Inte ett dugg. Vi fördelar de gemensamma resurserna som tillkommer majoriteten mellan oss i majoriteten. Om vi moderater vill avstå resurser och nämndplatser till andra partier så är det väl upp till oss? Det går inte ut över oppositions-partierna.

Det är nog just här som topplocket bränner av för Nackalistan. Avundsjukan och missunnsamheten är deras starkaste drivkraft. De är egentligen inte missnöjda med sina egna resurser, utan över att andra partier, som är mindre än Nackalistan, får mer.

Det Nackalistan aldrig vill inse är att man måste ha vänner i politiken. Vänner som man kan samarbeta med, som är lösningsinriktade och drar åt samma håll. För oss moderater är Nackalistan ingen möjlig samarbetspartner. De står alldeles för långt till vänster med krav på höjda skatter, fler hyreshusområden och nya bidrag. De inget ansvarstagande parti, de kan inte kompromissa, de ändrar sig hela tiden och lägger förslag som inte är finansierade. De missförstår (medvetet) och slungar allvarliga anklagelser omkring sig, utan att ha på fötterna.

Om Nackalistan vill bli tagna på allvar kanske de ska sansa sig lite och bli mer konstruktiva som parti. Av med offerkoftan nu!

Mats Gerdau, M
Kommunstyrelsens ordförande i Nacka

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x