Debatt Publicerad 10:12, 18 januari 2023

• Filip Wiljander, M, kritiserar Stockholms nya styre i en debattartikel: ”Fler än innerstadsborna behöver kunna ta sig fram”

S, V och MP tog nyligen över styret i Stockholm stad. Omedelbart återupptogs kampen mot tillväxt och vanligt folks vardagspussel. Samtidigt hindrar de Östlig förbindelse. Med kraftiga åtgärder mot bilisterna struntar de rödgröna fullständigt i att vi är fler än innerstadsborna som behöver kunna ta oss fram.

För många i vårt län är bilen en nödvändighet. Vi kan bo på ena sidan, jobba på andra och lämna barnen på vägen. Vi kan behöva skjutsa till fritidsaktiviteter eller handla. Vi har far- eller morföräldrar som tar bilen när de får svårt att gå.

Men om vi kör en diesel- eller bensinbil blir det snart svårt för oss. Nu vill nämligen de rödgröna i Stockholms stadshus förbjuda dessa bilar i Gamla stan och city. Det är de små stegens tyranni. Självklart kommer de rödgröna utöka detta till hela staden.

Transportstyrelsens utredning av miljözoner har visat på enorma kostnader för hushåll och företag men små vinster för samhället. En stadsövergripande miljözon skulle spara runt 330 miljoner kronor, men kosta 9,4 miljarder kronor för bilister och företag. Deras kartläggningar visar dessutom att det skulle räcka med att se till att den tunga trafiken respekterar nuvarande miljözon klass 1 för att Sveriges nationella luftkvalitetsmål ska uppnås.

Utöver detta vill vänstern förbjuda biltrafik vid skolor och förskolor, något som kan innebära hundratals platser. Det nytillträdda miljöpartistiska trafikborgarrådet vill också göra Sveavägen bilfri på helger. Sammantaget kommer det bli omöjligt att ta sig fram.

Om stadshusvänstern nu vill minska vår genomfart, bygg en Östlig förbindelse! Ringleden skulle innebära en markant skillnad i kortade köer och att vi inte behöver åka igenom innerstaden. Det är till gagn för oss i kranskommunerna, och för er i innerstaden. Två flugor i en smäll.

Filip Wiljander, M
Kommunalråd i Nacka


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x