Debatt Publicerad 10:57, 18 september 2021

• Vi har gott vatten i Nacka, skriver Håkan Ekengren

Vattnet är vårt viktigast livsmedel. Rent och friskt vatten i kranen, dygnet runt, året om är för oss en självklarhet. När vi använt vattnet försvinner det iväg, renas och skickas ut i kretsloppet igen. Många fördelar. Behöver inte bäras hem, sorteras och bäras tillbaka till en kretsloppsstation. I Sverige använder vi i snitt 140 liter vatten per person och dag. Av det går knappt hälften till personlig hygien och resten till matlagning, tvätt med mera.

En liter vatten ur kranen kostar i dag cirka fem öre i Nacka. Lite dyrare för villabor än för boende i lägenheter.

Vi har gott vatten i Nacka — det kom till finalen i tävlingen kring Sveriges godaste kranvatten 2020 med motiveringen ”Klingande klart med somrig fräschör. Ett vatten med mersmak”. Vatten är gott, färskt och nyttigt. Svensken i snitt köper 25 liter flaskvatten per år. Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska.

Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning. Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Men vattnet kommer att bli dyrare. Ökat underhåll, moderniseringar, förbättrad rening men också åtgärder för de klimatförändringar som kommer leder till ett högre pris. 2025 får vi räkna med ett pris kring 6,5 öre per liter och på sikt ännu mer. Så skippa flaskan — drick ur kranen!

Håkan Ekengren, C
Ordf Nacka vatten & avfall AB


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x