Debatt Publicerad 09:56, 23 mars 2021

• "När kommunen står med brist på förskoleplatser, förskollärare och grundskollärare om några få år kan du säga i kör med mig: 'Vad var det vi sa!'”, skriver vice ordförande för Värmdös samlade föräldrar

2014 beslöt den styrande majoriteten på Värmdö att i samband med nödvändig upprustning också bygga ut högstadieskolan på Kvarnberget med 350 platser. Men lagom till invigningen 2018 påstod en kapacitetsutredning, beställd av samma politiker att platserna var överflödiga. 

2017 föreslog majoriteten att lägga ner F-5-skolan i Ekedal. Föräldrarna protesterade och tre år senare stod samma politiker och tog åt sig äran vid invigningen av den renoverade skolan.

2020 föreslog majoriteten att lägga ner låg-stadieskolan Munkmoraskolan och flytta eleverna till Ekedalsskolan och årskurs 4 och 5 till Kvarnberget, eftersom de hade råkat bygga för stora lokaler där. 

2021 har folkstormen nått fram till de politiska leden och planerna går i kras. Munkmoraskolan får vara kvar, men nu vill de styrande politikerna ta åt sig äran för att de dåliga planerna inte blir av! 

På Värmdömoderaternas Facebooksida kan man nu läsa om hur stolt utbildningsnämndens före detta ordförande Cecilia Lindberg, M, är att årskurs 5 ska få vara kvar på Ekedalsskolan. 
När jag och några andra engagerade föräldrar träffade Cecilia och många fler styrande politiker i kommunhuset i höstas var de mycket övertygade om att det var en utmärkt plan att sätta både årskurs 4 och 5 i högstadieskolan, trots att beställda konsultutredningar tydligt signalerade motsatsen. Jo för i utbildningsnämnden har man läst högskolepoäng i både specialpedagogik och skolutveckling och då behöver man inte lyssna på vare sig skolpersonal, elever och föräldrar … eller konsulter. 
Men nu tar man alltså åt sig äran för att den egna dåliga planen inte blir av!

Under några få år har den skolpolitik som drivs i Värmdö kommun skapat ett så massivt motstånd bland befolkningen att man nu är på väg mot ännu en folkomröstning som handlar om politikernas ovilja att lyssna på sina medborgare. Genom att ta kortsiktiga och ogrundade beslut har man låst in sig i dyra avtal för tillfälliga lokaler, byggt lokaler som inte behövts, lagt ner lokaler och verksamheter som verkligen behövs och på kuppen slösat bort välutbildad personal och värdefull kompetens som privata aktörer och andra kommuner nu tar emot med öppna armar. 

När kommunen står med brist på förskoleplatser, förskollärare och grundskollärare om några få år kan du säga i kör med mig: ”Vad var det vi sa!”

Gabriella Fromholt
Vice ordförande i Värmdös samlade föräldrar


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x