"Skattehöjningar är ett reellt hot från S"

Elisabeth Svantesson och Deshira Flankör. FOTO: PRESSBILDER
Debatt Publicerad 10:59, 08 maj 2021

• På lokal nivå låtsas Socialdemokraterna i Värmdö att de inte vill höja skatten, skriver Elisabeth Svantesson och Deshira Flankör i ett debattsvar

Att påstå att frågan om fastighetsskatt inte är stor inom Socialdemokraterna, som finansminister Magdalena Andersson och Värmdös oppositionsråd Carl Kangas påstår i ett debattsvar, är att fara med osanning. Flera distrikt inom Socialdemokraterna driver frågan om återinförd fastighetsskatt, bland annat de största distrikten Skåne, Göteborg och Stockholm, som dessutom har representanter i regeringen.

Utöver fastighetsskatten är dessa distrikt också för en höjd inkomstskatt, höjd kapitalskatt och slopat rutavdrag. Anledningen till att Socialdemokraterna inte drivit igenom fler skattehöjningar hittills är att de inte har haft en majoritet för förslagen i riksdagen.

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att inte höja bensinskatten, men trots det har bensinskatten höjts ett antal gånger. Höjd fordonsskatt och plastpåseskatt är några exempel på skatter som tillkommit under mandatperioden, och ytterligare skatter är på intågande. Nyligen gick Magdalena Andersson ut med att hon vill höja skatten ytterligare på utdelningar för fåmansföretag.

På lokal nivå låtsas Socialdemokraterna på Värmdö att de inte vill höja skatten. Samtidigt lägger de fram ofinansierade budgetar som lovar allt till alla och som kräver skattehöjningar för att förverkligas.

Det finns en tillräckligt lång historia av socialdemokrati i Sverige för att kunna konstatera att Socialdemokraternas politik nästan alltid stavas skattehöjningar. Det vore bättre för Sverige med en regering som även la kraft på att se över statens utgifter, snarare än att ständigt öka intäktssidan genom nya och höjda skatter. Det är inte en ansvarsfull ekonomisk politik.

Den tidigare fastighetsskatten tvingade många från hus och hem. Moderaterna kommer alltid att bekämpa förslag om att återinföra den, oavsett när och var de dyker upp. Människors hem ska inte användas som statens kassako.

Elisabeth Svantesson, M,
ekonomisk-politisk talesperson

Deshira Flankör, M
kommunstyrelsens ordförande i Värmdö


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x