SD: Politik handlar om vad man vill i sakfrågor

Debatt Publicerad 08:20, 10 april 2021

• Vi poserar inte med avstånds-taganden mot -demokratiskt -valda partier, skriver SD i Nacka och Värmdö i en debattartikel

Liberalernas representanter i både Värmdö och Nacka har nyligen i NVP uttalat sig i enighet, och låtit förstå att Liberalernas omsvängning på riksplanet inte kommer att få någon betydelse lokalt — Liberalerna i Nacka och Värmdö kommer aldrig att samarbeta med Sverige-demokraterna.

Det är inget nytt, men det sätter ljus på hur olika bevekelsegrunder man kan ha för att ägna sig åt politik. Sverigedemokraterna har sin syn på saken, och den är formad av många års kamp inom det demokratiska systemet för att ge partiets hjärtefrågor
deras demokratiska representation. Det har varit en kamp som har präglats av många svårigheter, och tillika en del svårigheter som inte hör hemma i ett demokratiskt system, i praktiken ren åsikts-förföljelse mot sverige-demokrater i olika roller.

Detta har i sin tur präglat partiets syn på politik, och på den punkten menar vi att vi kan tala för partiet generellt: Vi är inte nöjda med mindre än fullständig tolerans mot alla demokratiskt valda partier, och likabehandling av alla demokratiska åsikter på samma sätt som vår grundlag stadgar. 

Vi har god erfarenhet av stängda dörrar och avvisande attityder. Det har gjort oss till pragmatiska demokrater, med fokus på sakfrågor framför allt annat. Vi poserar inte med avståndstaganden mot demokratiskt valda partier. Vi är i politiken för att vi vill något med vårt land, och vi i Nacka tillika Värmdö vill förstås dessutom något med vår kommun och hembygd.

Vi ser fram emot ett förtroendefullt och jämlikt samarbete med alla partier som vi kan enas med i sakfrågor. Med detta följer vi den trend som nu tar allt starkare form i såväl andra kommuner som i Sveriges riksdag. 

I Liberalernas fall kan kanske samarbetet först komma att ta form i och med nästa generation av liberala politiker (som kommer att ha svårt att förstå vad hela denna konflikt och bojkott egentligen handlade om). Vi ser fram emot det samarbetet också.

Thorulf Empfevik  
Gruppledare för SD Värmdö kommunfullmäktige.

Esa Örmä 
Gruppledare för SD Nacka kommunfullmäktige.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x