”Så stoppar vi kriminaliteten — tillsammans”

Filip Wiljander. FOTO: MOSTPHOTOS, LIZA SIMONSSON
Debatt Publicerad 10:50, 27 november 2022

• Kommunalrådet Filip Wiljander, M, om paradigmskifte i rättspolitiken nationellt och förstärkning lokalt

Sverige är hårt drabbat av ökande gängvåld med skjutningar och sprängningar. Även om brottsligheten i Nacka är relativt låg och Nacka­borna känner sig tämligen trygga, finns det tecken på att organiserad brottslighet försöker få ­fotfäste även här. Därför genomför vi ett paradigmskifte i rättspolitiken nationellt och förstärker våra insatser lokalt.

Med den nya regeringens politik finn­s bättre möjligheter att kroka arm så att vi tillsammans kan stoppa brottsligheten. Anslagen till alla rättsväsendets myndigheter höjs i nästa års budget. Fler polis­anställda, fler anstalts- och häktesplatser, fler åklagare. Dessutom kommer regeringen ge nya effektiva verktyg till polis och åklagare. Det här behövs.

Den lokala närvaron stärker Nacka upp med ­patrullerande kommunvakter. Med närvaro i våra centra kan de verka relationsbyggande. Vi arbetar också tillsammans med centrumägare för att öka kamerabevakningen där vi vet att narkotikaförsäljning och andra brott förekommit. Kriminella ska inte få lägga beslag på våra gemensamma offentliga utrymmen. Socialtjänsten tillskjuts resurser för att kunna arbeta med ungdomar som har eller riskerat att hamna kriminella miljöer. Att bygga på ett sätt som motverkar brottslighet, och att utemiljöer är trygga och belysta, är också en pusselbit.

För att samordna det brottsförebyggande arbetet i kommunen inrättar vi från årsskiftet ett särskilt trygghetsutskott, direkt under kommunstyrelsen. Det ska arbeta nära civilsamhället och polisen, och binda ihop kommunens olika verksamheter.
Särskilt viktigt blir utskottet i kampen mot välfärdsbrottslighet.

Nationellt flödar miljardtals skattekronor årligen ut från vår välfärd rakt ned i kriminellas fickor. Vi ska arbeta tvärsektoriellt och höja granskning och uppföljning av anordnare. Här välkomnar jag den nya regeringens arbete mot fusk med folkbokföring. Det används inte bara inom välfärdsbrottslighet utan också inom annan grov organiserad brottslighet, som trafficking. Det tar slut nu.

Tryggheten är vår tids största frihetsfråga. Alla röstade inte på Moderaterna i senaste valet, men vi i Moderaterna har ett ansvar för att alla i Nacka ska vara trygga. Tillsammans stoppar vi kriminaliteten.

Filip Wiljander, M
kommunalråd


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x